El MNAC acull artistes ucraïnesos
A principis de març, a l’inici de la guerra, dos artistes ucraïnesos, Victoria Tissot i Mykola Kornilov, van trucar a la porta del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Buscaven un lloc on expressar-se, un espai que fos la seu temporal d’una oficina simbòlica des de la qual poder treballar per fer visible l’art del seu país.
Amb ells, el MNAC ha creat el projecte Vesna (Primavera), en el marc d’actuació que els museus d’Europa i la resta del món, com ara el Louvre, el Musée d’Art Modern de París, el Metropolitan Museum de Nova York i el Museum Szuki de Lodz, han acordat en relació a la guerra, seguint els pronunciaments oficials de la UNESCO, l’ICOM, el CINAM i ALIPH sobre la protecció de l’art, el patrimoni i la comunitat artística.
El director del MNAC, Pepe Serra, ha explicat que amb aquest projecte el museu “dona veu als artistes i denuncia la destrucció del patrimoni”, com ja van fer amb “el programa sobre la Guerra Civil”.
Vesna, la primera manifestació d’aquesta oficina, és una finestra oberta als artistes que s’han quedat a Ucraïna, amb l’esperança de la pau. Presenta les il·lustracions de Tetiana Yakunova, Daria Filippova, Zhenya Oliinyk, Oksana Drachkovska, Anna Sarvira i també de Mykola Kornilov.
Els comissaris mantenen el contacte amb aquests artistes i amb molts d’altres que continuen creant les seves obres amb paper i llapis o amb eines digitals, dins de refugis dels quals porten setmanes sense poder-ne sortir. La sala Educart recrea les seves converses i es converteix en un refugi obert al món. També aporta una mirada cap al patrimoni ucraïnès en perill o que ha estat destruït a través d’un vídeo que mostra monuments i institucions culturals destruïts, com ara el Museu d’Història Local d’Ivankiv, consumit per les flames el 27 de febrer de 2022.