Amb ADN català
El Palau Robert acull ‘Nova pantalla. El videojoc a Catalunya’, la primera gran exposició dedicada íntegrament a la potent indústria del videojoc a casa nostra
Els comissaris de la mostra són Joan B. Galí, Albert García López i Marc Angrill Jordà
La majoria de nosaltres hem jugat, en un moment o altre, alguna partida de videojoc. Invizimals, Just Dance, Assassins Creed i Candy Crush Saga són títols mundialment coneguts que tenen en comú que, d’una manera o una altra, han estat creats o desenvolupats a Catalunya. És el que té la globalització: aquest videojoc al qual has dedicat tantes hores pot tenir el seu origen en un estudi de Tòquio, de Mont-real o de Sant Cugat del Vallès.
Per donar a conèixer la situació del videojoc a Catalunya, el Palau Robert ha programat l’exposició Nova pantalla. El videojoc a Catalunya, que es podrà visitar fins al 4 de setembre, amb entrada gratuïta.
Organitzada per la Direcció General de Difusió, Nova pantalla és la primera gran exposició dedicada en la seva totalitat a la indústria del videojoc a Catalunya, amb l’objectiu d’apropar a tots els públics els diversos satèl·lits que giren al voltant de l’univers del videojoc. No només pel que fa a la part lúdica o d’oci, sinó també a l’econòmica, l’artística, la tecnològica i la docent.
Els comissaris de la mostra són els periodistes especialitzats en videojocs Joan B. Galí, fundador de la revista Lúdica.cat i d'Atzucac.cat; Albert García López, col·laborador del Generació digital d’iCat FM, i Marc Angrill Jordà, director i fundador de la revista catalana de videojocs Lúdica. L’objectiu d’aquesta mostra és apropar a tots els públics el procés de creació que hi ha darrere d’un videojoc, però també donar a conèixer els perfils professionals que hi participen i celebrar les grans produccions d’èxit internacional fetes per estudis catalans.
La mostra vol destacar la part cultural i d’interès artístic dels videojocs, i convida els visitants a submergir-se en aquest món a través d’instal·lacions immersives, continguts interactius i jocs. El seu caràcter divulgatiu i lúdic vol arribar tant a aficionats com a totes les persones que mai s’han acostat al mitjà interactiu.
L’exposició ofereix una radiografia del sector a Catalunya. Actualment, a Catalunya hi ha 167 estudis de videojocs, que donen feina a més de 3.000 professionals. Les estimacions, pel que fa al nombre de treballadors de la indústria del videojoc a Catalunya, són optimistes. Amb una taxa de creixement anual del 9,2 %, s’espera que l’any 2023 el sector a Catalunya disposi d’uns 5.000 professionals.
Barcelona ha esdevingut un referent internacional en la creació de jocs de mòbil, juntament amb altres ciutats europees com ara Londres, Berlín, París i Hèlsinki. A més, la indústria catalana del videojoc lidera el sector a l’Estat amb una facturació anual de prop de 500 milions d’euros.
Recentment, l’estudi català Novarama ha anunciat que ha arribat a un acord d’inversió amb Tencent Holdings. D’aquesta manera, la macrocorporació xinesa, líder mundial de jocs en línia, es convertirà en accionista de l’estudi conegut per la creació de la saga Invizimals, PlayChapas i Killsquad.
La darrera notícia relacionada amb el sector de l’oci electrònic és l’anunci de l’Ubeat Live, el nou festival barceloní especialitzat en videojocs i esport electrònic, entre altres modalitats, que promet la presència de reconeguts streamers i influenciadors d’internet.
A més, inclourà el campionat espanyol d’HADO, el primer esport electrònic d’equip amb realitat augmentada (RA) del món i que comptarà amb el mediàtic equip format pel youtuber Ibai Llanos i el futbolista del Barça Gerard Piqué. Aquest esdeveniment se celebrarà entre l’1 i el 3 de juliol al recinte Gran Via de Fira de Barcelona.