la contra

Normalització turística

Alella, Teià i el Masnou exposen els records que es comercialitzaran al Centre d'Acollida Turística

MOTIUS VINÍCOLES. Les referències al vi i la vinya són els predominants en aquest conjunt de records que es posaran a la venda el proper mes de juny. A la imatge, l'escultora Fili Plaza mostra dos penjolls i una figura que representen una ampolla de cava.

Qui no s'ha posat les mans al cap quan, caminant per les Rambles de Barcelona, es troba un guiri que duu al cap un barret mexicà? L'esgarrifança és notable i arriba al límit quan, uns metres més avall, es pot veure com miniatures de toros i sevillanes per posar al damunt de l'aparell de televisió ocupen un lloc preeminent en l'aparador d'una botiga de records.

Aquestes escenes, que tothom relaciona amb la coneguda rambla barcelonina i amb alguns municipis turístics de la Costa Brava i la Costa Daurada, són, no obstant això, un reflex del turisme que Catalunya fomenta. Fer que hi hagi un gir radical a aquesta situació és el que preveu la xarxa de Centres d'Acollida Turística (CAT), que en els propers mesos s'inauguraran a tot el territori català. El primer, al Maresme, estarà a tocar del celler romà de Vallmora recentment descobert a Teià. Els dos recintes (el CAT i el jaciment arqueològic) obriran les portes conjuntament el proper mes de juny. Els centres d'acollida turística es plantegen com a espais de foment de la cultura i la tradició catalanes, seran temàtics (el de Teià estarà dedicat a la romanització i al món del vi) i s'hi podran comprar records que facin referència a motius populars del país, normalment relacionats amb el tema concret del centre. Res de barrets mexicans ni sevillanes. Per triar aquests records catalans, la Generalitat va convocar ja fa uns mesos un concurs. Els del CAT de Teià, Alella i el Masnou ja es coneixen i s'exposen aquesta setmana a la sala d'exposicions de Can Manyé, a Alella.

«Va ser molt fàcil per a mi, fa 23 anys que visc aquí i tinc la temàtica vinícola molt interioritzada», explica Fili Plaza, l'artista alellenca seleccionada per dissenyar una part dels records. Aquesta escultora fa cinc anys que s'endinsa en el món de la joieria i el seu domini del ferro i del bronze són evidents. Aporta un conjunt de penjolls i arracades amb forma d'ampolles i copes de cava i una figura de la qual està ben orgullosa. «Me la imagino de dos metres d'altura en alguna plaça publica», diu il·lusionada. De moment, només fa 20 centímetres i es vendrà com a figura de decoració. Potser es converteixi també en motiu per a un clauer o un imant de nevera. Representa una ampolla de cava amb diversos taps de suro al seu voltant.

La ceramista de Teià Adriana Patón i l'estampadora de teixits del Masnou, Anna Albert, completen el conjunt de 19 peces triades. La primera ha elaborat diversos penjolls amb estampes dels tres municipis que comparteixen el CAT i una representació d'una fulla de raïm. Albert ha plasmat imatges vinícoles en mocadors de seda i vanos.

Fins dissabte es poden veure aquestes petites obres d'art a la sala d'art alellenca. L'horari d'obertura és dimecres, dijous i divendres, de 17h a 20h, i dissabte, d'11h a 13h. Qui no les pugui veure, s'haurà d'esperar uns mesos. Això sí, un cop passat aquest temps, no només les podrà veure sinó que també les podrà comprar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.