Música

Mor Jesús Ventura, gran divulgador de la sardana

El compositor i activista, que ha mort als 61 anys, era director de la Cobla Ciutat de Girona i va liderar durant trenta anys el programa de Ràdio 4 ‘Fes ta festa’

El compositor, director de cobla i activista del món de la sardana Jesús Ventura ha mort als 61 anys, segons ha informat avui la Confederació Sardanista de Catalunya. Ventura també era president de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, presentador del programa de cultura popular i tradicional Fes ta Festa i autor del llibre La sardana a Barcelona, editat en el marc de la celebració de Barcelona com a Capital de la Sardana el 2014. La Confederació Sardanista de Catalunya ha destacat també en un comunicat que, com a compositor, va crear una trentena de sardanes, la més coneguda de les quals és Col·legues (1994), en la qual va incloure la sintonia corporativa de Catalunya Ràdio i que està dedicada a l’emissora.

Jesús Ventura va guanyar diversos premis de composició, com el Salvador Uyà de Sabadell (1986) o el Premi de la Federació Sardanista de Catalunya per la Sardana de l’Any (2007), a part de ser finalista en altres concursos, com el Ramon Serrat de Terrassa (1987, 1989 i 1990) o el Francesc Basil de Figueres (1990). També va ser autor de diverses obres per a cobla en format simfònic, com Foc viu o Vida, estrenada en el Memorial Joaquim Serra 2020.

Segons informa la Confederació, Ventura va liderar el canvi de model del Memorial Joaquim Serra, creat com un certamen musical i que va reconvertir en un concert aparador perquè destacats músics contemporanis d’arreu del món hi estrenessin la seva primera obra per a cobla. Alguns dels autors que hi van passar van ser Kevin Kaska, Tim Garland, Albert Guinovart, Louis Stewart, Peter Bacchus, Joan Albert Amargós, María Granillo o Pedro Pardo.

Ventura també va dedicar bona part de la seva trajectòria a arranjar i instrumentar obres de tot tipus per a cobla. Des de l’himne neerlandès fins a balls tradicionals, entre els quals destaca el Ball de l’Àliga de Barcelona i el Ball solemne de l’Àliga de Reus.

El compositor va ser intèrpret de flabiol i tible a cobles com ara La Principal de Collblanc, la Mediterrània (de la qual va ser fundador) i La Principal de Barcelona. També va ser director de les cobles Mediterrània, Ciutat de Cornellà, Sabadell, Juvenil de Bellpuig, Tres Turons, Catània, Mil·lenària de Perpinyà i, finalment, de la Ciutat de Girona. La seva tasca com a director musical el va portar a actuar a diversos escenaris de Catalunya, l’Estat espanyol, França, Itàlia, Bèlgica, Anglaterra, els Països Baixos, Dinamarca, Cuba, Portugal, Bulgària, Islàndia, Suïssa, Israel i Veneçuela. A més, va ser assessor musical del programa de TV3 Nydia i va liderar durant més de 30 anys el programa de cultura popular Fes ta festa, primer a Ràdio 4 i després a través de l’emissió per internet, mitjà en què va ser un predecessor dels podcasts. Aquesta tasca li va valer el Premi Antoni Carné 2017 al Mitjà de Comunicació que organitza l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català.

“En posar la seva capacitat de treball, el seu talent, la seva música, la seva batuta i la seva veu al servei de la Cultura, ens va fer més feliços i més lliures”, han destacat els responsables de Cultura Popular del Departament. La Unió de Sardanistes de Catalunya ha enviat també un missatge de consol, així com la Cobla La Llobregat, que ha difós un comunicat en el qual afirma: “El món de la cobla i la sardana perd un gran músic i una gran persona.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.