El Pau Riba familiar i proper
L’Orchestra Fireluche estrena avui la seva ‘Segona florada’ amb Pau Riba, en un concert celebració ple de familiars i amics a la Pera, dins del festival Ítaca
“Hi ha molts Paus Ribas: el de Dioptria, el més hippy, el que descobreix el metal i les drogues dures, el que experimenta amb sintetitzadors... A nosaltres ens ha tocat el Pau Riba familiar i proper. I com va dir un amic comú, és una llàstima que hagi marxat just quan estava fent coses molt maques, com ara Virus laics (2008), Mosques de colors amb Comelade (2013) i Ataràxia amb nosaltres (2019).” Ho expliquen David Sarsanedas i Domènec Boïgues, com a portaveus de l’Orquestra Fireluche, la singular formació nascuda a la Cellera de Ter fa 20 anys amb la qual Pau Riba va gravar el seu últim disc, Segona florada (U98 Music), que va enllestir pocs dies abans de morir, el 6 de març.
El disc, llançat a les plataformes el 7 de juny –l’edició en vinil, amb CD incorporat, s’ha retardat pel col·lapse de les fàbriques amb la revifalla del vinil– es presentarà aquesta nit a la plaça Catalunya del poble baixempordanès de la Pera (22 h, 15 euros), dins del Jazzpera, que al mateix temps forma part del festival Ítaca, Cultura i Acció . Més que un concert, serà una celebració de la vida i l’obra de Pau Riba, que aplegarà també un bon grapat d’amics i col·laboradors seus com a convidats. Roger Mas, Sanjosex, el guitarrista Lluís Costa –productor del disc– i Llull Riba, fill d’en Pau, hi faran les aportacions més musicals, juntament amb els membres de les altres dues bandes amb qui Riba va treballar en els últims anys, De Mortimers i PLAN. I també hi participaran poetes i rapsodes com ara Enric Casasses, Oriol Sauleda, Núria Martínez-Vernis i Memi March, la companya de Pau Riba i una gran coneixedora de la seva obra que, segons els membres de la Fireluche, ha estat fonamental a l’hora de donar forma tant a Ataràxia com a aquesta Segona florada. És previst que tots els participants –i seran uns quants, perquè només la Fireluche està formada per dotze músics– interpretin junts un dels temes del disc, Memimú. Com a primer videoclip del disc s’ha triat Ha explotat el Big Bang a dintre teu, realitzat per una de les components de la Fireluche, Marina Boïgues, a partir d’imatges captades de manera molt natural durant la gravació del disc.
I ara la pregunta obligada: com es pot portar al directe un disc en què la veu, més recitada que cantada de Riba, ja no hi és per imperatiu vital. Després d’una llarga deliberació, la Fireluche va triar com a vocalista un antic excomponent de l’orquestra, l’actor i músic gironí Jordi Subirà, vinculat a la companyia La Planeta, entre altres projectes teatrals. “Teníem molt clar que no podíem buscar algú que imités o escarnís en Pau, i que necessitàvem algú capaç de poder portar els textos d’aquestes cançons al seu terreny i que entengués que una cosa és el disc i una altra, el concert”. La prova de foc va tenir lloc a la FiM Vila-seca, on l’Orchestra Fireluche va oferir cinc actuacions curtes, d’uns 20 minuts de durada cadascuna, davant d’un públic reduït. Actualment, completen la formació de la Fireluche Elena Gascon, Susanna Gascon, Àurea Moll, Quim Sitjes, Laura Codina, Núria Valentí, Montserrat Vinyes i Nina Sunyer.
“Hem tingut el privilegi i l’honor de treballar amb Pau Riba i això ja no ens ho treu ningú, a més de tot el que hem après amb ell. Era una persona molt perfeccionista que, a més, feia fàcils les coses dificilíssimes. Com deia ell, «ho volem tot quadrat, però ha de quedar rodó». Feina teníem i encara tenim per reproduir les estructures internes de les cançons que vam parir completament a mitges amb ell. Hem tingut una connexió molt especial amb en Pau”, diuen els músics de la Fireluche, que van conèixer Riba el 2013. Junts han explorat en aquests dos discos, l’EP de sis temes Ataràxia i l’elapé Segona florada, amb deu cançons –en realitat, un àlbum doble en dues parts, com ja ho va ser Dioptria– noves vies que han permès a Pau Riba “exercir d’escriptor i de poeta i reivindicar-se com a tal”. De fet, la intensa setmana en què va morir –tot just el dimecres, quatre dies abans de canviar de dimensió, enllestia aplicadament les veus del disc– Riba va poder tenir a les mans el seu últim llibre, Història de la música del segle XX, que els músics de la Fireluche consideren excepcional.
La Fireluche, que celebrarà el seu 20è aniversari el dia 1 de novembre, també oferirà una petita actuació dimarts vinent a l’Auditori de Barcelona, dins la gala dels premis Alícia, en què es lliurarà a Pau Riba un premi pòstum a la trajectòria. El 30 de juny actuarà al festival Emergent de Sarrià de Ter i el 17 de setembre ho farà al Teatre de la Cellera .