Allò de “i al final de la Rambla...”
La Xarxa de Viles del Llibre vol recuperar la pàtina cultural i literària que tenia la Rambla de Barcelona
Una cançó molt popular –per als boomers– de Radio Futura, diu: “... y al final de la Rambla me encontré con la Negra Flor”. Qui ho vulgui, avui i demà, al llarg de tot el dia, el que podrà trobar al final de la Rambla, i més enllà, no serà una noia problemàtica, sinó una gran varietat d’activitats literàries i culturals.
La Xarxa de Viles del Llibre agrupa municipis i barris que creuen en el poder dels llibres per engegar noves dinàmiques de desenvolupament, com ara Bellprat, l’Escala, Sitges, Cabrils, Manacor, Cervera, Piera, Malgrat de Mar...
Organitzada per la Vila del Llibre, coorganitzada per Amics de la Rambla i amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, el festival se celebra per primer cop a Barcelona i vol convertir el tradicional passeig en una festa de la literatura i tornar a la Rambla el protagonisme cultural que va tenir durant els segles XIX i XX, en què hi va arribar a haver dotze llibreries. Avui només la Casa Beethoven, especialitzada en música, i la Pompeia, que acaba de complir cent anys.
Els espais on hi haurà xerrades, tallers, lectures, recitals poètics, conferències, exposicions..., seran el passatge Bacardí, que acollirà taules i debats, les cotxeres del Palau Güell, els Jardins del Museu Marítim, el taller de figures del Museu de Cera i el Tablao Flamenco Cordobés.
Per a Enric Bono, director de la Xarxa de Viles del Llibre, aquesta edició representa l’inici d’un ambiciós projecte que persegueix canviar dinàmiques culturals amb la complicitat del sector editorial. “Per a les Viles del Llibre és una edició zero que vol demostrar a tothom que la Rambla pot tornar a ser un passeig literari.”
“La Vila del Llibre a la Rambla ens ajuda a difondre l’àmplia oferta cultural que ofereix el passeig i és una oportunitat per conèixer millor la seva relació amb la literatura i els seus atractius”, opina Fermin Villar, president d’Amics de la Rambla.
Per aconseguir-ho tot plegat la iniciativa inclou moltes activitats i noms rellevants de la nostra literatura, començant de Joaquim Carbó, que el 24 d’agost farà 90 anys i que acaba de publicar Sense futur (Destino). Avui a les 11 h, a l’Espai Rambla, el veterà autor conversarà amb l’escriptor i periodista Sebastià Bennasar.
També es vol fer homenatge a Manuel Vázquez Montalban, pare del detectiu Pepe Carvalho, que va situar el despatx del personatge a la Rambla. El compartirà amb Domingo Villar, l’autor gallec que va morir fa poques setmanes. Hi participaran Diego Ameixeiras i Francisco Castro. En el mateix acte s’anunciarà l’extensió del projecte Vila del Llibre fora del domini lingüístic català, perquè el 2023 es farà una edició a la localitat gallega de Pontedeume.
Hi haurà molts més noms, com Jordi Basté i Marc Artigau, que repassaran la seva trilogia; Magí Camps conversarà amb Clara Queraltó; Esteve Plantada farà un recital poètic; també conversaran les escriptores i veïnes de la Rambla Tona Pous i Alícia Berlanga; Manuel Montobbio i Sílvia Comes recitaran, acompanyats al piano per Ignasi Terraza, el llibre Rambles de la vida, escrit per Montobbio després dels atemptats del 2017; hi haurà rutes literàries amb Maria Nunes i Rafa Burgos...
Tota la informació del programa a www.viladelllibre.cat/larambla