Cultura

"'REC' és un reportatge de veritat sobre una realitat de mentida"

Jaume Balagueró, un dels directors de 'REC'

REC no és res més que "un reportatge de veritat sobre una realitat de mentida", ha explicat Jaume Balagueró, un dels directors d'aquesta pel·lícula, la pròxima estrena comercial de la qual ve precedida d'un gran èxit en diversos festivals i que demà clausurarà el de Sant Sebastià.

La XVIII Setmana de Cinema Fantàstic i de Terror té esgotades les entrades de l'auditori del centre Kursaal, on demà es projectarà fora de concurs com a cloenda del certamen, que ha ofert des del passat dia 27 una vintena de films en la seva Secció Oficial de llargmetratges.

La pel·lícula que es va emportar ni més ni menys que quatre premis en l'últim Festival de Sitges va ser presentada a la capital guipuscoana per Balagueró, el codirector Paco Plaza i els actors Manuela Velasco i Ferran Terraza, en una dinàmica roda de premsa on tots van transmetre la passió amb què va ser fet aquest peculiar film.

"Ens ho vam passar molt bé fent la peli, per a la qual vam crear una falsa realitat que ningú no coneixia completament", ha assegurat Jaume Balagueró, que ha subratllat que encara que el resultat "sembli tan senzill, amaga una maquinària molt sofisticada i complexa".

REC narra la història d'un equip de reporters de televisió que rep l'encàrrec de seguir durant una nit una brigada de bombers, la primera sortida de la qual es dirigeix a un immoble en què uns misteriosos crits, procedents del pis d'una dona gran, tenen revolucionada tota la comunitat de veïns.

Dosis d'improvisació
Paco Plaza ha recordat que la improvisació a què van ser sotmesos els actors -ni ells, ni el cos tècnic van tenir en cap moment el guió complet-, els va ajudar a crear una cinta que "traspua vida". "La nostra obsessió -ha indicat- era que la pel·lícula estigués viva, que palpités".

Plaza ha insistit que també el fet d'haver rodat en ordre cronològic va suposar "un luxe", ja que van poder "anar veient com evolucionaven les coses" i "canviar-les sobre la marxa", cosa que va convertir el rodatge "en una experiència molt interactiva". "La pel·lícula dialogava amb nosaltres constantment -ha afegit- i érem espectadors mentre la rodàvem".

Balagueró ha explicat que les pautes donades als actors durant la filmació van ser bàsicament la d'"actuar constantment, estigués la càmera on estigués", perquè el que havia de prevaler era "el directe, la realitat i la naturalitat".

La protagonista de la història, l'actriu Manuela Velasco, que interpreta una reportera de televisió, ha explicat "l'embolic" i "la por" que va passar durant el rodatge.

"Calia seguir gravant -amb la càmera de televisió- passés el que passés", ha rememorat l'actriu, que ha reviscut "el terror" que va passar quan al final es queda "sola i en la foscor", sense saber encara "com acabaria la pel·lícula".

Balagueró ha corroborat que realment en els últims trams del rodatge, que coincideixen amb el final de la cinta, van deixar l'actriu sola, gravant amb la seva càmera de televisió en la foscor -l'operador desapareix- i "sense saber el que passaria".

Tot estava perfectament calculat. "Teníem molt clar que la violència desgasta i fa embogir -ha reconegut Balagueró-, per això sabíem que els mateixos actors experimentarien un canvi en algun moment del rodatge".

Agressiva i terrorífica
Així, la història ofereix un aire cada vegada més agressiu i terrorífic, per acabar amb "la soledat" que va sentir en la vida real Manuela Velasco i que és precisament el sentiment que van voler transmetre en el final. "La càmera es queda sola -ha afegit- i acaba fent-nos comprendre que era ella la protagonista".

D'aquesta manera, Balagueró i Plaza aconsegueixen en REC transmetre la seva crítica sobre el poder de la televisió per "crear realitat".

El film s'estrenarà el pròxim 23 de novembre a 300 sales comercials espanyoles, es distribuirà també en la majoria de països europeus i se'n farà possiblement un "remake" als Estats Units.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.