Un cabaret que reivindica el respecte i la igualtat entre gèneres obre el Fitag
El Festival de Teatre Amateur té lloc fins al 27 d’agost a Girona, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres
Un cabaret que reivindica el respecte i la igualtat entre gèneres i opcions sexuals, alhora que denuncia la violència i la discriminació, va donar ahir al vespre el tret de sortida a la 22a edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (Fitag). Garrí al forn amb compota de reineta és una producció del grup El Mirall de Blanes que va ser molt ben rebuda pel nombrós públic assistent al Teatre Municipal, aquest any sense mascareta com van celebrar els presentadors de l’acte de benvinguda a les companyies i als espectadors.
Tant el diputat de la Diputació de Girona i alcalde de Vidreres, Jordi Camps, com el vicealcalde i regidor de Cultura a l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, així com la delegada del govern de la Generalitat, Laia Cañigueral, van destacar la gran feina que fa aquest festival a través de la creació per a la cohesió social, més enllà dels aspectes artístics. També, es va aprofitar l’ocasió per donar les gràcies al director del Fitag, Martí Peraferrer, que, després de 18 anys al capdavant, s’acomiada del càrrec.
Peraferrer, per la seva banda, va insistir a dir que “el teatre és de la gent”, com resa el lema d’aquest any. “Aquest és un festival popular, que obre les portes a tothom, sobretot a aquells que pel que sigui no poden assistir al llarg de l’any a les representacions. Aquest és un festival públic i, per tant, és vostre!”, va subratllar.
Prenent les paraules de Camps que això només és “un punt i a part, convençuts que el Fitag anirà més lluny”, la que fins aquesta edició n’ha estat l’ànima durant dues dècades va aprofitar per destacar la feina de tot l’equip i reivindicar que han “deixat el Fitag a primera divisió”, i va demanar a les institucions: “Us l’entreguem, estimeu-lo, feu-lo gran.” En la pròxima, ja va deixar que se’l trobarà entre el públic a la platea.
Representació ucraïnesa
Fins dissabte vinent, 27 d’agost, el Fitag tindrà lloc en diferents espais de la ciutat de Girona i també a Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres. Demà, dimecres, a les 19.30 h, al mateix Teatre Municipal de Girona, tindrà lloc un espectacle a càrrec d’un grup de teatre d’Ucraïna. L’import de l’entrada consistirà en un donatiu solidari per a la cultura ucraïnesa. L’obra, titulada The stolen happiness, és un drama místic interpretat per quatre actrius. L’eix argumental és la cerca de la llibertat interior d’Anna, la protagonista. Dels 36 espectacles programats, 21 són gratuïts i 14 tenen un preu de 5 euros. La programació es pot consultar a Fitag.cat .