Galeries, l’art de seduir amb art
La vuitena edició del Barcelona Gallery Weekend se celebrarà des d’aquest dijous fins diumenge en 32 espais de la ciutat i rodalia
La capital de Catalunya té una llarga tradició de galeries compromeses amb l’art més avançat i, per vuitè any, en presumirà en l’esdeveniment Barcelona Gallery Weekend, del 15 al 18 de setembre, que marca l’inici de la nova temporada, sempre amb optimisme tot i el context advers.
El festival, organitzat per l’associació Art Barcelona, és, per sobre de tot, un regal a la ciutadania amb sensibilitat artística, tingui o no recursos econòmics per fer compres (que, compte, n’hi ha d’assequibles). Les visites a les exposicions són gratuïtes. Com també l’assistència a les nombroses activitats paral·leles que s’han programat, entre les quals enguany com a novetat hi ha sis passejos conduïts per curadores independents (Caterina Almirall, Carolina Ciuti, Clàudia Elies, Beatriz Escudero, Carolina Jiménez i Rosa Lleó).
Trenta-dues galeries (26 de Barcelona, cinc de l’Hospitalet de Llobregat i una de Santa Margarida i els Monjos), més de setanta artistes... L’oferta és immensa i, posats a triar, proposem cinc cites que difícilment decebran.
Visca l’escultura
Artur Ramon ha convidat l’escultora Susana Solano (Barcelona, 1946) a exhibir les seves creacions amb un repte afegit: les fa dialogar amb el llegat de grans artistes de les avantguardes, Julio González, Manolo Hugué i Eduardo Chillida.
Tribut merescut
A la Joan Prats han convertit un homenatge al seu fundador i director entre el 1976 i el 2020, Joan de Muga, en una emocionant exposició d’artistes vinculats a la galeria en algun moment o altre de la seva història: Borrell, Brossa, Calder, Caro, Christo, Guinovart, Hernández Pijuan, Gordillo, Miralda, Miró, Muntadas, Perejaume, Ràfols Casamada, Tàpies o Uslé, entre tants altres. La mostra es titula La catifa màgica (s’inspira en un dibuix que Joan Ponç va dedicar a Muga, en què el retratava sobre una catifa voladora: art i imaginació van de bracet sempre) i serà permanent en una publicació amb text de Carles Guerra.
Dalí
Del geni empordanès aviat s’obrirà una exposició immersiva al Centre d’Arts Digitals Ideal, però per gaudir-lo físicament cal anar a la galeria Mayoral, que ha aplegat una trentena de dibuixos que tracen els seus vincles profunds amb el paisatge de Cadaqués. Comissària de luxe: Chus Martínez.
Art electrònic
Artista i tècnic de Telefónica. És el barrig-barreig que va caracteritzar la carrera de Luis García Núñez Lugán, pioner de l’art electrònic, mort la tardor passada, a qui la Nogueras Blanchard recupera en una exposició farcida de les seves obres audio-visuals-tàctils, que s’emmarca en un nou cicle de comissariat a càrrec de l’artista Rubén Grilo.
Una descoberta
Marc Domènech s’ha aliat amb la comissària Victoria Combalía per descobrir al públic català la pintora pop Ana Peters (1932-2012), que va fer la primera exposició feminista a Espanya l’any 1966.
I més: la deessa de la performance Esther Ferrer a Àngels Barcelona; la primera espasa de la pintura figurativa Guillermo Pérez Villalta a la Sala Parés; l’incombustible Pere Noguera a Palma Dotze; el rei Mides de la fotografia Irving Penn a Marlborough... I tot allò conegut o desconegut que explorin vostès sense el filtre dels mass media, que sol ser més pur i autèntic.