Patrimoni

Possible poblat neolític a ponent de l’estany de Banyoles

Els arqueòlegs fan uns sondejos previs a una excavació

Es basen en uns indicis de recerques anteriors

La Draga de Banyoles podria no ser l’únic indret a la vora de l’estany on hi hagués hagut un assentament humà en època neolítica. A partir d’uns indicis de la seva possible existència, un equip d’arqueòlegs està efectuant unes prospeccions en uns camps de can Sisó, can Morgat i can Matella Vell, a la banda de ponent del llac, al terme de Porqueres. De moment es duen a terme uns sondejos estratigràfics per localitzar l’àrea idònia per a una futura recerca més a fons.

“Coneixem que a la zona de Can Sisó i Can Morgat, cap al Neolític i de forma contemporània al jaciment de la Draga, hi havia també uns aiguamolls –argumenta un dels investigadors implicats en el projecte, Jordi Rivelles, investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social–, i a través de diferents estudis, vam poder reconstruir com durant el Neolític final (fa uns 4.700 anys), aquí hi havia un bosc de ribera i vam evidenciar uns nivells d’incendis i de cultius de cereals que ens fan pensar que a prop d’aquests camps hi havia un assentament del neolític final.”

Aquesta recerca forma part d’un projecte que abasta del 2022 al 2025 amb Antoni Palomo d’investigador principal. La impulsa el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB) i hi participen la UAB, el CSIC - Institució Milà i Fontanals, el MAC i el CASC.

LA DATA

-4.700
anys
és la cronologia que tindria l’assentament que possiblement hi havia en aquesta zona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.