Temporada Alta explora l’autoengany i les aparences amb ’L’adversari’
El festival arrenca aquest divendres amb el muntatge de Julio Manrique protagonitzar per Pere Arquillué i Carles Martínez
El festival Temporada Alta arrenca aquest divendres amb l’estrena de ’L’adversari’, un espectacle dirigit per Julio Manrique que explora la magnitud de l’autoengany i la importància de mantenir les aparences. El muntatge està basat en l’obre d’Emmanuel Carrère i que explica la història real de com Jean-Claude Romand va fingir passar-se per un metge que treballava a l’OMS i abans que la seva família descobrís la seva mentida va decidir assassinar-los a tots. Sobre l’escena Manrique presenta un diàleg entre el mateix Carrère (Pere Arquillué) i Romand (Carles Martínez) a través d’una relació epistolar que van mantenir mentre l’autor escrivia el llibre. A més, Arquillué es posarà a la pell de diversos personatges.
Aquest divendres el festival Temporada Alta aixecarà el teló de l’edició d’enguany des del teatre Municipal de Girona amb un muntatge dirigit per Julio Manrique en què Pere Arquillué i Carles Martínez reproduiran les converses que van tenir l’autor Emmanuele Carrère i Jean-Claude Romand durant l’escriptura de ’L’adversari’.
Manrique ha detallat que en aquest muntatge es reconstruirà com Romand va crear i mantenir una mentida durant 18 anys. El cas del francès va sortir a la llum el 1993 quan va assassinar els fills, la dona, els pares i el gos. Posteriorment va intentar suïcidar-se cremant la casa però no ho va aconseguir i va acabar hospitalitzat.
“Quan va sortir de l’hospital tothom sabia la veritat”, ha explicat Manrique. “En només tres dies” la societat va descobrir que l’home havia fingit ser metge i treballar com a investigador a l’OMS. En el moment en què la seva mentida estava a punt de sortir a la llum, l’home va preferir matar la família abans que admetre l’engany.
Un diàleg entre dos actors
Arran d’aquest cas, l’escriptor Emmanuel Carrère es va interessar per Jean-Claude Romand i va acabar escrivint un llibre sobre el cas. Ara, Manrique -que s’ha declarat seguidor de l’autor-, ha decidit portar aquesta obra al teatre amb un muntatge que porta el mateix nom de l’obra: ’L’adversari’. Per fer-ho, ell mateix ha adaptat el llibre conjuntament amb Cristina Genebat i Marc Artigau.
Manrique ha assegurat que cap dels tres tenia clar “per on començar” fins que finalment van veure que “es tractava d’un diàleg entre l’autor i el criminal”. Per això van optar per escollir dos actors (Carles Martínez i Pere Arquillué) i a partir d’ells dos reviure l’atmosfera de Jean-Claude Romand.
Interpel·lar el públic
Martínez representa Romand mentre que Arquillué es posa a la pell de Carrère, en la primera ocasió que els dos actors coincidiran dalt del mateix escenari. A més, Pere Arquillué també donarà veu “a les víctimes i familiars” del francès. Amb aquesta tasca l’actor recorda l’enorme esforç que va fer amb ’El cos més bonic que s’ha trobat mai en aquest lloc’ -estrenat l’any passat al Temporada Alta- on Arquillué interpretava diversos personatges que vivien en un mateix poble.
Arquillué ha detallat que amb aquesta tècnica intenta “jugar amb l’espectador i convidar-lo a passar per molts espais” que formen part de l’univers de l’engany de Jean-Claude Romand. L’actor ha assegurat que el muntatge vol “interpel·lar amb el públic en primer grau”. En aquesta línia, el director de l’obra, Julio Manrique, ha detallat que amb els personatges que dona veu l’actor serveixen perquè la gent “es posi en el seu lloc” i intenti entendre i empatitzar amb la història.
La por de no ser acceptat
A més, el director considera que amb ’L’adversari’ tracta “la por de no ser acceptat”, un fenomen més vigent que mai i més encara tenint en compte el pes que tenen les xarxes socials avui en dia. L’actor que interpreta Jean-Claude Romand, Carles Martínez, ha explicat que treballant el personatge l’ha portat a qüestionar-se si podria acabar fent el mateix. “Veus l’infern més a prop i veure com pel canto d’un duro podem acabar en aquesta situació”, ha conclòs Martínez.
Pere Arquillué ha insistit en què “l’autoengany i la mentida són de les pitjors coses de la nostra societat”. L’actor ha afegit que amb ’L’adversari’, el públic pot veure com “autoenganyar-nos és enganyar la gent que estimem”.
El muntatge s’estrenarà aquest divendres 7 d’octubre a les vuit del vespre al Teatre Municipal de Girona i es podrà tornar a veure el dissabte i diumenge. A partir de l’1 de març el muntatge es traslladarà al teatre Romea de Barcelona.