Arts escèniques

cultura

El Festival Internacional de Circ bat rècord de països i gira la mirada a Llatinoamèrica per la situació a Rússia i Xina

El certamen se celebrarà al març, presentarà 76 artistes en 24 atraccions inèdites i ja ha venut el 35% de les entrades

L’onzena edició del Festival Internacional de Circ Elefant d’Or de Girona batrà rècord de països participants i gira la mirada cap a Llatinoamèrica per la situació geopolítica a Rússia i sanitària a la Xina. Entre d’altres, hi haurà artistes vinguts de l’Argentina, Mèxic, el Brasil, Colòmbia o el Perú. El certamen, que se celebrarà del 2 al 7 de març de l’any que ve, presentarà 76 artistes en 24 atraccions inèdites. Entre les internacionals, destaca la de la jova refugiada ucraïnesa Nicole Taranenko, de tan sols 13 anys, que portarà les seves cintes aèries a la cúpula de la gran carpa instal·lada a la Devesa. Quan falta gairebé mig any per al festival, l’Elefant d’Or de Girona ja ha venut el 35% de les entrades.

El festival internacional de circ ja escalfa motors per a la seva onzena edició. Aquest 2023, per no coincidir amb el Carnestoltes, el certamen se celebrarà a principis de març (del 2 al 7). Durant aquests dies, passaran per Girona fins a 76 artistes que oferiran 24 atraccions inèdites; precisament, l'originalitat és un dels eixos que guia els programadors del festival. L'any que ve, el festival batrà rècord de països participants. En concret, n'hi haurà fins a disset de diferents i guanyaran protagonisme els artistes arribats des de l'Amèrica Llatina. L'artífex i director del festival, Genís Matabosch, explica que això es deu a la dificultat d'oferir contractacions a la Xina (bloquejada per la pandèmia) i a Rússia (en ple conflicte bèl·lic). Aquests dos països han estat tradicionalment pols del talent circense. Però la situació sanitària per una banda, i la guerra per l'altra, els han fet caure del panorama internacional. De fet, dels dotze festivals que se celebraven arreu del món, els tres que es feien a la Xina i els dos a Rússia han "desaparegut", concreta Matabosch. El director concreta que encara no renuncien a incloure números procedents d'aquests països dins el programa de l'Elefant d'Or del 2023. "Estem esperant amb candeletes que la situació a la Xina per la covid-19 se suavitzi; cal tenir en compte, a més, que allà pràcticament no hi ha companyies de circ privades, i que per viatjar es necessita un passaport especial", concreta Matabosch. Pel que fa a Rússia, l'artífex del certamen recorda que, arran del reclutament forçat que ha imposat Putin, hi està havent "un èxode massiu" de ciutadans que fugen cap a països veïns. "Entre aquests, artistes de circ", concreta Matabosch, que de moment es mostra caut sobre la possibilitat de poder incloure'n algun a la programació.

Aquest dimarts, el festival del circ ja ha desvetllat gran part del cartell. Quan encara falten cinc mesos per muntar la gran carpa a la Devesa, s'han donat a conèixer divuit dels 24 números internacionals. També, conseqüència que el context polític internacional obliga a anticipar-se a l'hora de fer les tramitacions de visats i el transport del material. En aquesta edició, l'Amèrica Central i del Sud guanyarà protagonisme. Hi haurà números procedents d'Argentina, el Perú, Mèxic, El Salvador, Brasil o Colòmbia. Però també d'altres parts del globus, com el Canadà, el Kazakhstan, Etiòpia, l'Uzbekistan, Austràlia i França. Entre els artistes, destaca la jove ucraïnesa de tan sols 13 anys Nicole Taranenko, actualment refugiada a l'Europa occidental, que portarà les seves cintes aèries a Girona. "El seu nivell tècnic és tan elevat, fins i tot superior a molts artistes majors d'edat, que en el seu cas era impossible no convidar-la", ha concretat Matabosch. A més, dins la programació del 2023 també sobresurten dos grups d'acròbates aeris de l'Amèrica Llatina. D'una banda, els set trapezistes volants mexicans Flying Caballero, una de les poques formacions a incloure dins els seu repertori el quàdruple salt mortal. I de l'altra, el quartet colombià Flying Valencia, amb l'arriscada proposta de la roda de la mort a un ritme vertiginós. Al seu costat, el Festival Internacional del Circ de Girona es complementarà amb les altres disciplines que el caracteritzen: comicitat, malabars, acrobàcia al terra (mà a mà, icaris, barra russa) i equilibris (patinatge acrobàtic, corró, funambulisme).

El certamen té un pressupost que volta els 500.000 euros i, en total, oferirà setze representacions -quatre de les quals, per a escolars- repartides entre els Espectacles Blau, Vermell i la gran final (la Gala Or). El festival recupera el 100% de capacitat, i per a cadascuna posarà a la venda 2.414 butaques. A dia d'avui, de tot aquest aforament, i quan encara falten cinc mesos perquè arrenqui el certamen, els organitzadors ja han venut un terç de les entrades (en concret, 13.318). I precisament, per a aquells més previsors, entre aquest dimarts i el proper 18 d'octubre, el festival llança una promoció oferint 5 euros de descompte directe per a tots aquells qui comprin localitats. Per quarta vegada, a la gran carpa sense columnes del Camp de Mart, s'hi afegirà també el Circus World Market, que se celebrarà al Palau de Fires, i que serà un aparador per a les empreses del sector. Genís Matabosch explica, a més, que arran de les cancel·lacions que han patit els festivals de Xina i Rússia, l'Elefant d'Or de Girona ha guanyat notorietat internacional, i aquest 2023 se situarà "entre els dos més importants del món" juntament amb el degà de Montecarlo (impulsat l'any 1974 pel príncep Rainier de Mònaco). El vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació, Albert Piñeira, ha posat en relleu que aquest 2023, el festival serà "més internacional que mai" amb la diversitat de procedències dels seus artistes. A més, n'ha subratllat la voluntat de portar a la ciutat números "inèdits" i de representar "tot el ventall de disciplines del circ a un públic internacional". Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha posat el certamen com a exemple "de l'aposta efectiva per la cultura" que fa la ciutat. Madrenas ha destacat que el festival, mostra de col·laboració publicoprivada, aporta "valor" i s'obre a tot tipus de públic, que a vegades es pot sentir "exclòs" d'algunes propostes que es programen. "Dins l'objectiu que Girona sigui capitalitat cultural, el Festival Internacional del Circ és una baula important", ha conclòs. Durant les seves deu primeres edicions (2012-2022), sense tenir en compte l'especial del juny de l'any passat, el Festival Internacional de Circ Elefant d'Or ha presentat 783 artistes que han ofert 233 atraccions mai vistes a l'Europa Occidental. Les seves 144 representacions han atret 282.803 espectadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.