Música
Sant Martirià? Sardanes
En el darrer dia de la festa de Banyoles es va celebrar l’emblemàtic concert de música per a cobla
Alumnes de l’Escola Municipal de Música van tocar juntament amb la Selvatana
Ahir es va celebrar a Banyoles el concert de la Festa de la Música per a Cobla, un esdeveniment que, instaurat fa 51 anys, és un referent per als compositors, intèrprets i seguidors del gènere. Des d’aquell 1971, sempre hi ha hagut aquesta trobada el darrer dia de les festes de Sant Martirià. La Principal de la Bisbal, la Ciutat de Girona i la Selvatana van ser les cobles convidades a l’esdeveniment, que va tenir d’escenari el pavelló de la Draga.
Un dels al·licients del concert és habitualment l’estrena d’alguna composició. Aquest cop va ser la d’El paratge de les Estunes, de la tarragonina Anna Abad, una obra d’encàrrec dels premis Ceret-Banyoles. Es tracta d’una suite per a dues cobles, narradora i percussió, que van interpretar les cobles Ciutat de Girona i La Principal de la Bisbal, Maria Mercè Planas i David Pellicer.
L’edat d’Abad, nascuda el 1992, contrastava amb la del públic, que –en sintonia amb la falta d’un relleu generacional en el món sardanista– no era precisament jove. En aquest panorama de futur incert per al sector, hi ha, no obstant això, escletxes d’esperança com ara la irrupció de compositores com l’esmentada Abad i la recent incorporació dels estudis d’instruments de cobla a l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB) , sis alumnes de la qual, en companyia de la Selvatana, van tocar Fermina, de Francesc Mas Ros.
Homenatges
Va ser un moment emotiu, juntament amb l’homenatge a Joan Lleal, qui ha estat durant molts anys president del Foment , l’entitat que manté i potencia el món sardanista a Banyoles. Però en el camp de les emocions, el més rellevant va ser el record a Jesús Ventura, traspassat al mes de maig. Familiars de qui va compondre Vora l’estany van rebre l’aplaudiment del públic. Del sardanista barceloní, la Ciutat de Girona va tocar Foc viu.
El concert del pavelló no va ser l’únic acte del darrer dia de la festa major banyolina. També al matí, la Muralla va acollir moltes famílies amb mainada en els jocs, tallers i un laberint; a la tarda es van ballar més sardanes a la plaça i hi va haver un concert familiar al recinte de barraques i, en fer-se fosc, el Drac, el castell de focs i un ball a la Draga van tancar el programa de Sant Martirià, marcat pel retorn a la normalitat i unes temperatures gairebé estiuenques.