Eulàlia Duran guanya el Premi d’Honor de la Història
La historiadora Eulàlia Duran i Grau (Barcelona, 1934) ha estat la primera guanyadora del Premi d’Honor de la Història, el guardó més destacat dels sis que va entregar ahir al vespre la revista Sàpiens en la primera edició de la Nit de la Història, organitzada amb motiu del vintè aniversari de la publicació. Segons informa ACN, la cerimònia es va celebrar al Museu Marítim de Barcelona, en un acte que va comptat amb l’assistència de més de 300 persones.
Duran, doctora en Història Moderna i catedràtica emèrita de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, va rebre el guardó de mans del president de la Generalitat, Pere Aragonès.
El jurat va destacar la importància de Duran a l’hora d’obrir “noves vies de recerca i divulgació sobre una etapa poc coneguda en la història de Catalunya, com va ser el Renaixement, i haver-ne impulsat el coneixement dels seus textos literaris”.
També es va valorar que “la seva obra hagi contribuït a enfortir la consciència cultural catalana en una època d’especial dificultat com va ser la fi del franquisme” i que hagi estat “la formadora d’un nodrit estol” d’historiadors.
L’editor de Sàpiens, Jordi Creus, va recordar els orígens del projecte, en què va ser clau “la complicitat d’una colla d’historiadors que, amb el temps, s’ha anat fent més i més gran”. Durant la gala també es van lliurar el premi al Millor Descobriment al projecte del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) per la troballa de l’antic port grec, dirigit pels arqueòlegs Pere Castanyer i Marta Santos.
El premi a la Millor Recerca el va guanyar l’historiador Alejandro Acosta per la investigació Los voluntarios españoles en la legión extranjera francesa durante la I Guerra Mundial.
El premi a la Millor Obra de Ficció Històrica se’l va endur Joan-Lluís Lluís, per la Junil a les terres dels bàrbars (Club Editor). És l’única categoria dels premis escollida per votació popular.
El premi a la Millor Iniciativa de Divulgació Internacional va ser per a l’exposició Alice: Curioser and Curioser, del Victoria and Albert Museum de Londres.
Finalment, el premi a la Millor Iniciativa de Divulgació Nacional va ser per al programa Tresors amb història, producció de la televisió valenciana À Punt en associació amb Sunrise Pictures i El Terrat (The Mediapro Studio).