El festival Most torna a maridar cinema i vi
L’estrena a Catalunya de Suro, premiada a Sant Sebastià; un premi honorífic a Julieta Serrano a la sessió inaugural, que va tenir lloc abans-d’ahir, i la projecció de pel·lícules com La maternal, de Pilar Palomero, i el documental Les années Super 8, de la recent premi Nobel Annie Ernaux, són algunes de les cites destacades del l’11a edició del Most Festival Internacional de Cinema del Vi , que se celebra a Vilafranca del Penedès fins al 13 de novembre. Del 23 al 27 d’aquest mes, diferents pobles del Priorat acolliran la part d’aquesta programació relacionada directament amb el vi.
Xavier Fornos, director del festival, explica a El Punt Avui que donen “un premi a la trajectòria a l’actriu Julieta Serrano i també a una persona del món del vi, Agustí Villarroya, que fa 40 anys que divulga la cultura de la vinya en aquest país.” Dijous es va inaugurar el festival amb el documental El viaje de Julieta i el lliurament del premi d’honor a Julieta Serrano. “Estem molt contents, és una persona que tothom sap que mereix aquest premi i molt més.”
El film de clausura serà Suro, premiat per la crítica al Festival de Sant Sebastià, que tindrà a Vilafranca l’estrena a Catalunya. “És un bon final en un context molt de vi, ambientat en les alzines sureres de l’Empordà. És una producció catalana i un dels objectius del festival és promoure el nostre cinema.” A més d’aquest film, la secció Gran Reserva del Most Festival 2022 inclou títols com La maternal, de Pilar Palomero; el documental Les années Super 8, codirigit per la guanyadora del premi Nobel d’aquest any, Annie Ernaux, o Abrázame fuerte, de Mathieu Amalric. Algunes són petites joies que “no tindrem oportunitat de veure al cinema i els volem donar a descobrir a un públic amb fam de bon cinema internacional”.Most està organitzat pel Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, i el Cineclub Vilafranca. Aquest any recuperen com a seu el Kubrick Cinema, una sala de cinema que va tancar portes el desembre del 2021. “El Penedès queda sense sala comercial, és un cop molt dur –comenta Xavier Fornos–. Queda només el cineclub, amb una petita sala, i ha decidit quedar-se amb aquesta sala i serà una de les seus del festival. Estem molt contents de posar en valor la sala de cinema clàssica”. També es faran sessions a l’auditori del Vinseum. En total, s’han programat una cinquantena d’activitats. Les pel·lícules de la secció Collita es vinculen a tast de vins conduïts per professionals o per algú relacionat amb la pel·lícula. Aquest any té com a país convidat Geòrgia.Totes les sessions del festival van acompanyades d’una copa de vi o de cava dels cellers que donen suport al festival, en el que es converteixen en “espais de xerrada tranquil·la” per comentar les pel·lícules, diu el director. També portaran el cinema a dins de quatre cellers emblemàtics de la zona, Can Ràfols dels Caus, Jean Leon, Recaredo i Celler Pardas. “És una altra manera de vincular el festival amb l’activitat enoturística de la zona”, diu Xavier Fornos.