Més cuina contra la barbàrie
El fenomen culinari i gastronòmic que viu Catalunya també es reflecteix en el món editorial, que en aquestes dates publica nous llibres; aquí una selecció
Cuina! O barbàrie, de Maria Nicolau (Ara Llibres) , s’ha convertit en tot un fenomen editorial. Les cinc edicions que ja han sortit i els més de 25.000 exemplars venuts el consagren no només com el llibre de l’any en el món de la cuina i la gastronomia, sinó en un del assajos (perquè ho és) que apareix destacat en les llistes de preferits.
La cuinera del Ferrer del Tall de Sau, amb el seu revolucionari discurs entusiasta, inconformista i hilarant, pura rauxa, ha posat un pols de seny per tornar al poble el poder de les olles i les culleres per allunyar l’esnobisme dels fogons. Perquè tot a la vida és escollir: volem continuar a la cuina o sucumbir a la barbàrie...? Som-hi, doncs, als fogons!
Com que no tot s’acaba aquí i la cuina i la gastronomia donen molt de si, per a aquestes dies de festes, regals i, per què no, més temps per cuinar, us recopilem alguns dels nous llibres que s’han publicat post-Nicolau que poden ser del vostre interès. Comencem per Jaume Fàbrega, una veu a tenir en compte, no debades és un dels crítics gastronòmics més importants dels Països Catalans. En el seu afany per reivindicar la nostra cultura culinària ha tret un nou llibre –el 81è–, titulat Cuina catalana tradicional amb terrissa (Farell Editors), amb el qual fa un repàs d’aquella cuina que al llarg de la història s’ha elaborat amb olles, cassoles o greixoneres, com en diuen a Mallorca, i altres atuells fets amb aquest material popular. Cuinar amb fang és un tast d’història que ens submergeix al paleolític i a la cuina de les nostres mares i àvies. Al llibre hi trobareu tots els secrets de cuina amb terrissa, amb grans receptes dels Països Catalans, amb principal esment als centres terrissaires, com Breda, la Bisbal, Quart i Verdú. També hi ha el receptari d’alguns plats essencials, com són l’arròs a la cassola, les sopes mallorquines –les úniques que es mengen amb forquilla al món, com destaca Fàbrega– i, fins i tot, la tangia marrakchia, l’únic que cuinen els homes al Marroc. També es fa èmfasi que les dones són les que van inventar la terrissa i la cuina al neolític, és a dir, les que ens van dur la civilització i ens van allunyar de la barbàrie.
Amb un ull posat al passat de la cuina tradicional catalana i un altre mirant al present, Jeroni Castell, el xef del restaurant Les Moles, presenta un recull de receptes de canelons, suquet de peix, pollastres amb prunes, menjar blanc... que fan salivar a La cuina de sempre per a la gent d’avui (Cossetània). Són una seixantena de receptes, entre entrants, plats principals i postres, que estan predestinades a sorprendre els comensals.
De tradició i modernitat, també en sap un niu Quim Casellas, cuiner del restaurant Casamar de Llafranc que, després del programa televisiu, publica el llibre La Mar de Bé (Cossetània), resum en què continua maridant la cultura de la pesca amb la cuina del peix fresc. Sabor de mar és el que desprenen les seves planes, a través de receptes de les sarsueles clàssiques fins als suquets de peix, passant per sopes i canelons que et fan xarrupar els dits abans de tastar-les. En aquest cas quaranta receptes inspirades tant en la innovació gastronòmica com en la memòria de la gent de mar. Amb moltes anotacions de caràcter històric i de consciència medi ambiental. El pròleg és a càrrec de Joan Roca, amén.
Per als qui tenim debilitat per Jamie Oliver, pioner dels cuiners televisius i persona que continua fent que les coses semblin fàcils, volem destacar el seu enèsim llibre, Un. Un sol recipient. Receptes fàcils (Columna Edicions), perquè el tenim a la nostra disposició en català. El cuiner britànic torna per facilitar-nos la vida amb un volum, com sempre impecable a nivell de disseny, amb el qual ens ajuda a planificar la compra setmanal perquè puguem fer plats espaterrants i espectacularment bons “sense estrès”, en paraules seves. Ha agafat plats estel·lars del seu receptari, ingredients populars i mètodes i principis de cuina per transformar-los en propostes que es puguin cuinar en un sol recipient.
Amb un mateix objectiu és el que proposa Eva Olivares, Evacuinera (més de 20.000 subscriptors al seu canal de Youtube), que ara presenta el seu primer llibre, titulat, perquè quedi clar, Cuina per a famílies estressades, que en som moltes. La gironina proposa idees i solucions per estalviar temps i esforços a la cuina amb un llibre de receptes que pretén, des de l’humor i el llenguatge planer, aportar idees i solucions per a les famílies que es preocupen per l’alimentació dels seus fills. L’estructura del llibre és segons la situació, que va des de l’aprofitament del rebost a l’organització d’un sopar romàntic, passant per quedar bé quan tens família o amics a casa o preparar receptes divertides amb els més petits una tarda de pluja.
Pel que fa a llibres adreçats a uns lectors més concrets, en destaquem dos. Per una banda, Girona. Menjars de Fires (Ajuntament de Girona), segon volum coordinat per Salvador Garcia-Arbós, un altre referent a la literatura gastronòmica, que amb aquest segon volum ens il·lustra sobre el menjar i el beure de les Fires de Sant Narcís, que va més enllà de la intimitat de la taula familiar per sortir al carrer, als espais comuns i descobrir com es torren les castanyes, com es fregeixen els xurros, qui sap filar sucre i l’enrotlla en un bastó o com de bons són els panellets, els braços i les lioneses, per acabar amb una bona ratafia o un marron-glacé.
I com tot bon final d’àpat, què millor que convidar-vos a tastar aquest 90 Licors Catalans Casolans (Farell), en què Pau Maties-Guiu Martí ens il·lustra amb les eines necessàries per fer els teus propis licors a casa. I és que a Catalunya hi ha més d’una recepta de licor a cada poble, i cada habitant té una manera diferent de fer el seu licor. Però no ens enganyem, tots parteixen de la mateixa base: aromatitzar i edulcorar un aiguardent amb plantes i espècies. Aquí les receptes licoristes. Salut!