Aposta per restaurar el patrimoni de proximitat
SUBVENCIONS
La Diputació de Girona destina prop d’1,4 milions d’euros al pla de monuments
És la tercera partida més important després d’habitatge i medi ambient
Des del mirador habilitat a la coberta, a la torre de les Hores de Peratallada, es pot contemplar bona part del conjunt medieval i també l’Empordanet. Datada entre el segles XIII i XIV, és un dels exemples més representatius del sistema defensiu medieval. Entre els anys 2017 i 2021, es va sotmetre a un important procés de restauració i adequació per fer-la visitable, ja que l’edificació, emblemàtica de Peratallada, estava força malmesa. Els treballs es van desenvolupar en tres fases i els va elaborar el Servei de Monuments de la Diputació de Girona.
La restauració de la torre de les Hores de Peratallada ha format part del pla de monuments de la Diputació de Girona , una de les línies de subvenció més importants de l’ens i amb la qual “s’ajuda tercers en la conservació del seu patrimoni”, destaca el vicepresident i responsable de l’àrea de Cultura, Albert Piñeira. La convocatòria per al 2023, oberta a ajuntaments i a entitats privades com ara els bisbats, ascendeix a 1.390.000 euros, la dotació més alta fins ara i la tercera línia de subvencions més important de la Diputació, després d’habitatge i medi ambient. Piñeira posa en relleu la riquesa patrimonial de la demarcació.
El pla de monuments està pensat perquè “els pobles i ciutats mitjanes puguin posar al dia el seu patrimoni”, assenyala el responsable de Cultura de la Diputació. Són esglésies, ermites, capelles, santuaris, castells, búnquers, pous de glaç, muralles, edificis singulars, conjunts medievals, romans, modernistes… “Cada poble per petit que sigui té un monument que cal conservar”, rebla Piñeira. L’objectiu del pla d’actuació i dels corresponents ajuts és el seu desenvolupament per fases, després d’haver passat la supervisió del projecte per part d’una comissió avaluadora. La convocatòria del 2022 ha repartit 43 ajuts a ajuntaments per un import d’1.199.320 euros, nou ajuts als bisbats de Vic i de Girona per valor de 133.490 euros i un ajut de 42.070 euros al Consell Comarcal de la Selva pel castell de Montsoriu. Dels projectes amb subvencions superiors a 30.000 euros destaquen les restauracions dels castells de Juià, d’Esponellà, de Vilamaniscle, de la Comanda –a Avinyonet de Puigventós–, d’Hostalric o la rehabilitació de la façana principal de l’església parroquial de Serra de Daró, la restauració de la fàbrica Burés d’Anglès o la del Museu del Clos del Pastor de l’Escala. “S’arreglen monuments per diferents motius: per assegurar-ne la seva conservació i preservació futura, també hi ha el concepte de llegar-ho a les generacions futures, a més de ser un element identitari del municipi, però també quan restaures un bé d’interès cultural ho fas perquè et compromets a fer-ne difusió”, destaca el vicepresident de la Diputació amb relació al pol turístic i econòmic que té el patrimoni “de casa” pels municipis.
LES FRASES
Rocabruna, Juià i Bertran: redescobrint tres castells
El castell de Rocabruna, situat a Beget, a la zona de Camprodon, és una cessió de l’Estat a la Diputació, que des del 2005 fins al 2017 hi ha fet un seguit d’actuacions amb un import de gairebé 700.000 euros. El tècnic del Servei de Monuments de la Diputació de Girona, Lluís Bayona, destaca de Rocabruna les seves grans dimensions i el valor de les troballes arqueològiques que s’han fet durant les feines d’excavació.
Els grans oblidats
El Servei de Monuments fa anys que actua per revalorar els castells, “grans oblidats entre els béns patrimonials”. Destaca les intervencions que s’han fet en dos casos concrets i que han permès redescobrir-los. Són el castell de Juià, al Gironès, i el castell del Bertran, a Albanyà, a l’Alt Empordà. L’objectiu de la restauració era fer-los accessibles i comprensibles al conjunt de la ciutadania. A Juià, la intervenció va començar el 2014 i ha permès recuperar l’arrencada de les arcades originals del pont d’accés. Un nou pont metàl·lic permet salvar el fossat i accedir a l’interior del recinte del castell a través dels tres nivells originals. Resten per finalitzar les excavacions del fossat, la consolidació de les escarpes del castell que hi donen i l’accés a l’altra banda del pont.
Pel que fa al castell del Bertran, la recuperació va començar el 2016 i s’ha enllestit enguany. S’ha recuperat l’arcada del portal d’entrada del castell. També s’hi ha excavat i consolidat tot el conjunt recuperant diversos espais, com ara la sala davant de l’accés, la cisterna i la resta d’estructures. En l’última campanya, s’ha excavat un tancat de bestiar en un replà més baix. També s’hi han col·locat panells informatius i indicadors del recorregut circular que es proposa amb explicacions dels punts d’interès.