Cinema

Una favorita als Gaudí i tres grans rivals

‘Alcarràs’ s’enfronta amb ‘Un año, una noche’, ‘Suro’ i ‘Pacifiction’ en la gala dels premis, que se celebrarà aquesta nit a la Sala Oval del MNAC (TV3, 22 h)

L’Acadèmia anuncia la gala “més musical” que ha fet, amb orquestra simfònica i tot
Carla Simón diu que “demanar més a ‘Alcarràs’ seria injust”, però és la gran favorita de la nit

Els premis de l’Acadèmia del Cinema Català arriben a la quinzena edició i, per celebrar que ja són “adolescents”, han preparat “la gala més musical que hem tingut mai”, diu la presidenta, Judith Colell. Alcarràs, la gran favorita d’aquest any; Un año, una noche; Pacifiction; Suro, i 27 pel·lícules més aspiren als 25 premis Gaudí en una cerimònia que se celebrarà per segon any consecutiu a la Sala Oval del MNAC, a partir de les 22 h. Hi haurà música en directe de l’orquestra simfònica Franz Schubert Filharmònica, que interpretarà bandes sonores de films, així com les actuacions musicals arranjades per a orquestra de Judit Neddermann, Joan Dausà, Queralt Lahoz i Kelly Isaiah. “Volem fer un homenatge a la música del cinema català i a la música dins del cinema en general”, comenta Colell.

L’actriu i presentadora de televisió mallorquina Llum Barrera, rostre habitual del canal IB3, farà de presentadora i donarà a la cerimònia “un punt divertit, lleuger”, segons Colell. La presència de l’orquestra canvia el format de la gala, a la qual assistiran 1.300 convidats: en lloc de l’escenari circular i el públic assegut en taules, tindrà una disposició més convencional, amb un escenari frontal i fileres de butaques per al públic.

Lliuradors de premis

Entre els que lliuren premis, hi haurà gent del món del cinema, la televisió i el teatre, com Greta Fernández, J.A. Bayona, Marta Etura, Lolita Flores, Darko Peric, Miki Esparbé, Brays Efe, Enric Auquer i Vicky Luengo. També repartiran estatuetes el Mago Pop, la model i presentadora Martina Klein, i figures de la música com ara Paula Ribó (Rigoberta Bandini), Alizzz, Raquel García-Tomás, Miki Núñez i Lildami. A la platea, han confirmat assistència autoritats com ara el president Pere Aragonès; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el ministre de Cultura, Miquel Iceta, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La catifa vermella s’iniciarà a les 19 h, i a partir de les 19.50 h serà retransmesa per TV3. El final de la cerimònia està previst a les 12.30 h.

L’espot d’aquest any ha tingut com a leitmotiv el concepte de cultivar . És important fer-ho “per tenir una collita tan bona com la d’aquest any”, subratlla la presidenta de l’acadèmia. Jaume Figueras, referent de la crònica i la divulgació cinematogràfica al nostre país, rebrà aquest any el Gaudí d’Honor, en el que serà sens dubte un dels moments emotius de la gala.

Els premis Gaudí recullen per tercera vegada consecutiva en els seus quinze anys d’història unes nominacions amb més dones que homes (un 53%) finalistes. Carla Simón encapçala totes les apostes amb Alcarràs (catorze nominacions). “Em sento molt afortunada del viatge que ens ha donat Alcarràs –comentava la directora el dia de la foto de família dels nominats–. Aviat farà un any que es va estrenar i que la gent encara en parli és una cosa única i molt màgica.” Sobre si és o no favorita, Carla Simón creu que “cal ser sempre molt escèptics amb els premis; si els reps, molt bé, i, si no, també, perquè què més ens pot donar Alcarràs del que ens ha donat?”. La pel·lícula “s’està veient a tots els països del món, demanar-li més seria injust”. Diu que li faria especial il·lusió que guanyessin els companys de pel·lícula nominats per vestuari i actriu de repartiment (Berta Pipó, la seva germana i única actriu professional de l’elenc). “La gent se sent molt identificada amb els personatges en clau de dinàmiques familiars” i “l’agricultura familiar està en crisi a tot arreu”, diu teoritzant sobre els motius pels quals Alcarràs connecta tant amb el públic.

D’altres amb possibilitats

Isaki Lacuesta descriu Un año, una noche (catorze nominacions) com “la història d’una parella que va a un concert a París, a Bataclan, la nit de l’atemptat, i la seva vida canvia per complet: han d’aprendre a viure de nou, han de descobrir qui són i com volen viure”. I hi afegeix: “De les pel·lícules que he fet, és de les que més emocionen; és un viatge en una muntanya russa emocional.” Dels Gaudí d’enguany, en destaca “la diversitat”. Es tracta de “pel·lícules amb un caràcter propi, molt especials, i és l’any d’Alcarràs, m’agradaria que fos reconeguda”.

Albert Serra es mostrava el dia de les nominacions “content” per ell i “per l’equip”, i recordava la seva filosofia: “Jo estimo tots els que m’estimen. Qualsevol premi és ben rebut, sobretot si és de gent que teòricament hi entén, com demostren amb aquesta elecció.” Albert Serra va ser el primer guanyador dels primers premis Gaudí amb El cant dels ocells (millor film i direcció del 2009). Amb Pacifiction , que va competir a la secció oficial de Canes, ha guanyat recentment a França tres premis Lumière (direcció, actor i fotografia) i els premis a millor pel·lícula de Cahiers du Cinéma i Louis-Delluc. Considera que són reconeixements a “una aposta per un cinema una mica més arriscat, que busca l’especificitat”.

Mikel Gurrea, director de Suro (deu nominacions), diu que les paraules clau en els premis són “conviure i compartir, més que competir”. “La companyia amb què estic en la meva primera pel·lícula m’encanta, em sembla un any fortíssim.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.