Mor Enric de Manuel, un dels últims supervivents de l’Escola Bruguera
Ahir a la tarda va morir a Barcelona “sense patir i d’una manera inesperada”, segons paraules del seu fill, el novel·lista Jordi de Manuel, Enric de Manuel, conegut com Enrich, “un dels últims supervivents de l’Escola Bruguera”.
Enric de Manuel (Vénissieux, 1929) tenia 93 anys i va ser un dels historietistes de la mítica factoria Bruguera. Va viure temps daurats en el món dels tebeos al costat de guionistes com Víctor Mora i dibuixants com ara el seu cunyat Guillem Cifré, Vázquez, Conti, Escobar, Iranzo, Peñarroya...
“El meu pare, que tenia un estil que bevia d’en Cifré, va continuar dibuixant el Reporter Tribulete durant un temps per ajudar la meva tieta”, comenta Jordi de Manuel.
Enrich va començar a publicar el 1954 a la revista Trampolín. El seu primer personatge va ser Ciricaco Majareto. En seguirien molts altres, a capçaleres de tebeo tan populars com Tio Vivo i Pulgarcito, i també a Rififí, el diari La Prensa i la revista Lecturas, entre d’altres. Alguns dels seus personatges van ser El caco Bonifacio, El doctor Perejil, Don Toribio, conserje, Tontáinez, Crispín, Don Inocencio, El profesor Canuto y su ayudante Bruto… “Va tenir molt d’èxit 1x2 El Invasor, un extraterrestre amb una floreta al cap que ordia històries esbojarrades de ciència-ficció; a mi m’encantava i ell m’explicava les historietes entusiasmat; moltes tardes de la meva infantesa les recordo a la falda del pare, explicant-me les historietes que dibuixava... Crec que allà em vaig convertir en escriptor de gènere”, recorda emocionat Jordi de Manuel.
Dins de Bruguera, a banda de Bonifacio, Enrich va crear la sèrie Ganzúo y Pesquisón, pensada per al mercat britànic. Finalment va ser comprada per Bruguera. El 1978 va crea Montse, l’amiga dels animals, publicat inicialment a la revista femenina Gina i en català a la revista Jordi, d’un sol número.
Enrich va formar part d’un dream team editorial amb una alta capacitat de feina i una germanor entre els creadors admirable. Un altre històric que ens deixa.