Altres

De proximitat i massiu

La nova ubicació de la diada a Girona, que enguany es traslladava de la Rambla a l’esplanada de la Copa, va generar controvèrsia

Tothom va estar d’acord a subratllar l’èxit de vendes i la presència multitudinària de públic

Tant a Tarragona com a Lleida van obtenir vendes notables els autors locals, a part dels noms més populars

La gran quantitat de gent que va sortir al carrer; el canvi d’espai a Girona, que aquest any va passar de la Rambla a l’esplanada de la Copa, i l’èxit dels autors de proximitat a Tarragona i Lleida van marcar la històrica diada d’ahir, que va assolir rècords de públic i vendes després de dos anys de pandèmia i de la tempesta del 2022.

La jornada de Sant Jordi a Girona va ser un gran èxit, no mancat de controvèrsia, informen Eva Vàzquez i Jordi Camps Linnell. “A ningú li agrada aquesta ubicació, però mira quanta gent hi ha!”, es comentava sobre el canvi a l’esplanada de la Copa. “Això és fora muralla. Som l’única ciutat catalana on Sant Jordi no se celebra al centre de la ciutat, al seu cor, ocupant carrers, com ha de ser!”, va dir el degà dels llibreters, Guillem Terribas. En qualsevol cas, els llibreters sí que es van posar d’acord en els llibres que despatxaven més hores abans de la llista oficial. Una llibretera explicava que, passat el migdia, ja havia exhaurit tots els exemplars que tenia, i no eren pas pocs, de 32 de març (Univers), l’última novel·la de Xavier Bosch, reconegut com “el triomfador de la diada”. Els llibreters admetien que estaven fent “molta caixa”. Altres llibres molt venuts a Girona són el premi Sant Jordi 2022 Les nostres mares (Proa), de Gemma Ruiz; Les calces al sol (La Campana), de la jove escriptora de Puigcerdà Regina Rodríguez Sirvent; Pregària a Prosèrpina (La Campana), d’Albert Sánchez Piñol, i El Grinch de Sant Jordi (Comanegra), el còmic de Jaïr Domínguez amb l’il·lustrador Oriol Malet. En no-ficció, destaquen El retrat de matrimoni (L’Altra), de Maggie O’Farrell; De la sabana a Mart (Rosa dels Vents), de Xavier Sala i Martín, i Crims: pecats capitals (La Campana), de Carles Porta.

Tarragona i Lleida

La rambla Nova de Tarragona es va convertir ahir en l’epicentre de la diada de Sant Jordi, amb 137 parades de llibreries, floristeries i entitats. L’interès pels autors locals i les històries que toquen de prop es va posar de manifest amb l’èxit d’autors com ara Joan Noguera, Cristina Fornós i Andreu Carranza. Un dels autors que més exemplars van firmar és Joan Carles Blanch, que amb el seu llibre d’imatges i text Operació Tecla (Cossetània) vol explicar “la història no oficial que hi ha darrere la patrona de Tarragona”. Una altra autora local, en aquest cas de Reus, Coia Valls, va signar nombrosos volums d’El llegat de les cendres (Navona).

L’èxit de la diada de Sant Jordi a Lleida ja es notava a primera hora del matí, i al llarg del dia va confirmar que es tracta d’una de les més multitudinàries que s’hi han celebrat. L’avinguda Francesc Macià i la rambla Ferran es van omplir de milers de lleidatans que, a poc a poc, aconseguien recórrer l’estret trajecte entre les desenes de parades de llibres i roses que s’hi van instal·lar ahir. Més d’una trentena d’escriptors van presentar novetats, una xifra històrica en ple Any Vallverdú.

El fet que la diada de Sant Jordi caigués en diumenge havia generat incertesa entre els llibreters, floristes i forners, però la resposta de la gent va ser “aclaparadora”, reconeixia una de les venedores. Josep Gelonch, de l’editorial Fonoll, va comentar que el fet de celebrar-se en diumenge “era una incògnita, però el que no és una incògnita és que la gent vol celebrar Sant Jordi”. Entre els exemplars més venuts, hi ha els nous poemaris de Josep Vallverdú i un llibre sobre el científic Joan Oró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.