Música

Un Liceu eclèctic i reflexiu per reparar les ‘esquerdes irreversibles’

El fotògraf Joan Fontcuberta presenta la seva primera proposta escènica amb música de Schubert

‘Eugene Onegin’ de Txaikovski amb Christof Loy, obrirà la temporada el 27 de setembre

A l’octubre hi haurà l’estrena europea d’‘Antony & Cleopatra’ de John Adams

Esquerdes irreversibles. Aquest és el concepte que vertebra tota la programació artística de la temporada 2023-24 del Liceu de Barcelona. En un intent de donar respostes des de la creació artística als desafiaments del món modern, la institució presentarà una galeria de personatges (Tatiana, Turandot, Cleopatra, Calaf, Amelia, Don José, Angelina, Riccardo, Lecouvreur o Liù, entre d’altres), que han transmutat les seves esquerdes en una mostra de fortalesa. Aquesta és la filosofia que persegueix el kintsugi, una tècnica japonesa que significa literalment ‘reparar amb or’. I que serveix per unir fragments trencats d’una peça de vaixella, una metàfora de com a partir de la imperfecció i la ferida pot sorgir una major perfecció estètica. És així com El Liceu aposta en la propera temporada per convidar l’espectador a aturar-se i pensar en el kintsugi com a idea poètica per alleugerir els pesos vitals.

Dins d’aquesta vocació de fer del Liceu un centre de les arts i el pensament, destaca la proposta de Joan Fontcuberta, artista visual i autor de les fotografies del llibre de la temporada 2023-24, que presentarà sobre l’escenari el seu Winterreise, la seva primera proposta escènica. Una col·laboració única, construïda a partir de l’amnèsia de les imatges, per submergir-se en l’univers iconogràfic de l’artista i la melancolia de Schubert.

Temple de la lírica

Però aquests nous reptes no impedeixen que el Liceu continuï sent el gran temple de la lírica on actuaran els noms més aclamats de l’escena operística actual, entre els quals destaquen Jonas Kaufmann, Sondra Radvanovsky, Lise Davidsen, Freddie De Tommaso, Nadine Sierra, Lisette Oropesa, Javier Camarena, Ermonela Jaho, Magdalena Kožená, Julia Bullock, Gerard Finley, Maria Agresta, Joyce DiDonato, Iréne Theorin, Elena Pankratova, Michael Fabiano, Anna Pirozzi, Sonya Yoncheva, Ambrogio Maestri, entre d’altres.

El Teatre també reservarà un lloc destacat per a les grans veus nacionals, i, d’aquesta manera trobem, en rols protagonistes durant la temporada a cantants com ara Sara Blanch, Saioa Hernández, Carles Pachón, Josep Bros, Marta Mathéu, Carlos Chausson, Simón Orfila, Carol Garcia, Marta Infante, Luis Cansino o Núria Rial.

Coproduccions

Les tres noves coproduccions del Liceu de la nova temporada seran l’estrena europea d’Antony & Cleopatra de John Adams amb la direcció d’escena d’ Elkhanah Pulitzer, Orgia d’Hèctor Parra amb el segell de Calixto Bieito i Eugene Onegin de Txaikovski amb Christof Loy, que obrirà la temporada el proper 27 de setembre.

Antony & Cleopatra, és una producció conjunta amb The Metropolitan Opera de Nova York i la San Francisco Opera en motiu de la celebració del seu centenari. El seu compositor, John Adams, dirigirà la seva pròpia peça en les sis úniques funcions al Teatre.

Eugene Onegin de Txaikovski serà l’òpera encarregada d’obrir la temporada el 27 de setembre. Christof Loy torna al Liceu, després dels èxits al teatre amb títols com Arabella o Macbeth, amb la seva estètica minimalista que posa al centre els seus protagonistes. La proposta, coproduïda amb la Den Norske Opera (Oslo) i el Teatro Real, comptarà amb la direcció musical de Josep Pons.

La tercera coproducció és Orgia, d’Hèctor Parra, un dels compositors catalans amb més projecció internacional, que estarà acompanyat de Calixto Bieito que firma la posada en escena. I que hi serà per partida doble aquesta temporada perquè també s’ha inclòs a la nova temporada la seva icònica Carmen de Bizet, una nova oportunitat per gaudir d’aquesta producció amb les veus de Clémentine Margaine i Varduhi Abrahamyan, entre d’altres.

Entre les propostes clàssiques destaca La Turandot de Puccini. El Liceu recupera així la producció que vaobrir de nou el teatre després del catastròfic incendi del 1994, en una mítica proposta signada per Núria Espert, amb el remuntatge que en farà la seva neta, Bárbara Lluch. Un repartiment de luxe amb, amb Elena Pankratova, Michael Fabiano i Nadine Sierra.

Entre les produccions destacades de la temporada que conjugarà elements visuals i estètics sobre l’escenari hi ha també la proposta del reconegut director Robert Wilson, que torna al Liceu amb El Messies de Händel, revisat per Mozart. Aquesta és una de les “esquerdes irreparables” que tenim com a societat sobre el seu protagonista (Jesús), que, evitant la comoditat, vol transformar una societat i és torturat, castigat i assassinat de manera cruel.

La temporada 2023-24 comptarà amb cinc òperes versió concert i cinc grans batutes: Fidelio de Beethoven amb Gustavo Dudamel, El castell de Barbablava de Bártok amb Josep Pons, Orlando Paladino de Haydn amb Giovanni Antonini, Médée de Charpentier amb Sir Simon Rattle i L’Orfeo de Monteverdi amb René Jacobs.

El Liceu també presenta dos grans homenatges a la soprano Victoria de los Ángeles i la pianista Alicia de Larrocha. I Jordi Savall amplia el seu repertori amb amb Somni d’una it d’estiu de Felix Mendelssohn amb La Capella Nacional de Catalunya i Le Concert des Nations.

En total, la nova temporada inclou 51 títols d’activitat artística i 199 funcions amb 14 títols d’òpera, 4 espectacles de dansa, 11 espectacles LiceuAprèni 12 concerts/recitals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.