Gavín, un preservador de la cultura popular
El fotògraf i col·leccionista mor als 92 després d’acumular un arxiu immens de documents i imatges
El fotògraf i col·leccionista Josep Maria Gavín i Barceló (Barcelona, 1930) ha mort als 92 anys. La seva ingent tasca en el món de preservació de la cultura popular catalana li va valer el 1984 la Creu de Sant Jordi. És conegut sobretot per haver recopilat, gestionat i preservat personalment l’Arxiu Gavín, també conegut actualment com a Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya. L’arxiu és format per un conjunt de fons documentals i col·leccions a través de fons personals i de diferents entitats del país. A aquests documents es van afegir altres col·leccions recollides i ordenades per Gavín, així com donacions i aportacions fetes per altres persones o entitats.
Gavín també va formar part de la Unió Excursionista de Catalunya i el 1979 va ser nomenat president de la societat Amics de l’Art Romànic. Una de les seves grans especialitats era l’art romànic i va publicar i exposar part del seu material, entre d’altres obres, al llibre Catalunya Romànica. Va col·laborar en uns 300 llibres. També va ser vicepresident de l’Ateneu Santcugatent.
El projecte de l’ambiciós Arxiu Gavín va començar amb la dèria d’ell mateix de col·leccionar estampes de Sant Josep. Posteriorment es va especialitzar en fotografies de les esglésies de Catalunya, Catalunya del Nord, Andorra i la Franja de Ponent. Durant 50 anys, des de la postguerra, va recórrer gairebé tots els pobles prenent imatges dels temples religiosos. Això li va proporcionar un arxiu fotogràfic de gairebé 27.000 esglésies. Paral·lelament va anar guardant reculls de premsa i altres productes relacionats amb la cultura popular. Va aconseguir la col·laboració de voluntaris per ordenar tot aquest material, sobretot a partir del 1985, quan es va dedicar exclusivament a l’arxiu.
L’arxiu va estar situat fins al 2008 a Valldoreix (Sant Cugat del Vallès) i a partir de llavors va ser traslladat al monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes (Os de Balaguer). La col·lecció és a l’edifici de l’antiga fusteria del monestir. Va ser rehabilitat l’any 2006 i preparat per allotjar-hi aquest servei. L’edifici està dividit en tres espais diferenciats: la sala de treball i consulta, el dipòsit i la zona per a exposicions. Des de llavors les donacions són constants. El fil conductor de l’arxiu és que la major part de documents estan relacionats amb la cultura popular i religiosa.
La Generalitat va adquirir bona part del fons, però va deixar el col·leccionista com a dipositari i gestor. Des del 2007 l’arxiu també és gestionat pels Maristes amb la col·laboració del Departament de Cultura, que el va integrar en el seu sistema. La cerimònia de comiat tindrà lloc demà a l’església de Caldes de Montbui a les 12.30h.