ÒPERA
El Liceu rellegeix el ‘Parsifal’ de Wagner
Des d’aquest vespre (19 h) fins al7 de juny es programen sis úniques funcions de Parsifal (1882), l’òpera culminant de Richard Wagner, estrenada un any abans de la seva mort. El Liceu recupera la producció pròpia del 2011 (en col·laboració amb l’Opernhaus-Zürich) que signa Claus Guth i que trasllada la desorientació del llibret a l’adveniment del nazisme. És una òpera maratoniana de cinc hores que exigeix una notable entrega física, admet el director musical Josep Pons, que celebra de la composició de Wagner que “el teatre és a la partitura”, perquè s’expressa la situació i l’emoció dels personatges a través de la música.
El director artístic del Liceu, Víctor García de Gomar, celebra haver aconseguit un repartiment internacional encapçalat per Nikolai Schukoff (Parsifal), Elena Pankratova (Kundry), René Pape (Gurnemanz), Matthias Goerne (Amfortes), Evgeny Nikitin (Klingsor) i Paata Burchuladze (Titurel), amb les Noies Flor interpretades per Isabella Gaudí, Núria Vilà, Mercedes Gancedo, Sonia de Munck, Tànit Bono i Marifé Nogales. Al costat del Cor del Gran Teatre del Liceu, que dirigeix Pablo Assante, col·laboren el Cor Infantil Amics de la Unió (Josep Vila Jover, director) i la Coral Càrmina (Daniel Mestre i Dalmau, director).
Guth va traslladar l’èpica del llibret de la recerca dels cavallers del grial en un redemptor al cop d’estat d’Alemanya el 1933, després de la derrota de la Primera Guerra Mundial i en plena ebullició del nazisme: en un hospital per a lesionats de la guerra, s’il·lusionen amb un nou líder, que els durà a un nou desastre. Centrada en el símbol i el mite, mostra la decadència moral i física en el si d’una saga familiar. Un conflicte que l’amor i el perdó podran resoldre.
El Liceu va ser el primer escenari mundial que va escenificar Parsifal, fora de Baureuth. Es va programar el concert a les 23 hores del 31 de desembre del 1913 (00 h de l’1 de gener a Alemanya), el dia que caducava l’exclusivitat dels drets d’exhibició de Bayreuth de Wagner.