El Terracotta Museu reivindica el llegat del ceramista Carles Sala
El Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà reivindica el llegat del ceramista Carles Sala i en redescobreix els seus antecedents familiars.
A través d’una exposició temporal, el museu posa el focus en la transició creativa de Carles Sala, d’oller tradicional a artista de la ceràmica. Però també repassa la nissaga d’artesans bisbalencs amb el cognom Sala, els quals es van especialitzar a fer atuells de cuina com olles o cassoles, amb una història que es remunta 175 anys enrere.
La mostra Carles Sala. D’oller a artista de la ceràmica s’inaugurarà aquest dissabte i es podrà veure fins a finals de febrer del 2024 a la sala d’exposicions temporals del Terracotta Museu. La mostra gira al voltant de dos àmbits diferents. El primer d’aquests es centra en la història de la família Sala, la qual es remunta uns 175 anys enrere. La mostra inclou una entrevista feta al mateix Carles Sala. L’exposició examina les diferents tipologies de peces i també els estris i les màquines que feien servir els ollers bisbalencs.
L’últim terrisser de la nissaga
El segon àmbit de l’exposició està dedicat a l’últim terrisser de la nissaga, Carles Sala i Mitjà. Es va incorporar a l’obrador a principis dels anys seixanta, mantenint la producció tradicional d’olles i cassoles. A mitjans dels anys setanta, però, va abandonar aquesta manufactura tradicional per centrar-se en la seva obra artística.
Carles Sala va convertir-se en una figura transcendent en la història moderna de la ceràmica bisbalenca i catalana. El Terracotta Museu destaca com va saber fer el pas de la terrissa tradicional a la ceràmica d’autor considerada com a objecte d’art. D’altra banda, Sala va continuar treballat a l’espai familiar del municipi bisbalenc, però van ser les estades a l’estranger el que van destacar la seva carrera, sent experiències que van veure’s reflectides en la seva obra.