CULTURA
Mor als 90 anys la historiadora Núria Sales, filla de l’escriptor Joan Sales
Va ser deixeble de Pierre Vilar a París i té una extensa i influent obra sobre les institucions catalanes, la història dels Països Catalans, els mossos d’esquadra, els botiflers i els miquelets
La historiadora Núria Sales i Folch, filla de l’editor i escriptor Joan Sales i de la també editora Núria Folch i Pi, ha mort als 90 anys, segons han confirmat fons familiars. Joan Sales és l’autor d’una de les novel·les en català més rellevants de la història, “Incerta Glòria”. El 1939 la família es va exiliar a França, la República Dominicana i posteriorment a Mèxic. El 1948 va tornar a Barcelona, on va treballar en diferents feines mentre estudiava batxillerat i iniciava els seus primers estudis universitaris. Va assistir, per exemple, a alguns cursos de Ferran Soldevila a l’Institut d’Estudis Catalans.
Núria Sales, que va ser col·laboradora a l’Avui, es va doctorar en història a la Sorbona de París, on va ser deixeble de Pierre Vilar, amb un tesi sobre el servei militar, una de les seves especialitats. Als vuitanta va escriure una part de la “Història dels Països Catalans” i entre el 1991 i el 1995 va treballar com a professora a la Universitat Pompeu Fabra. Des del 1985 és membre de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona. A París hi va viure amb el seu marit, el físic Oriol Bohigas. Hi va anar amb l’encàrrec editorial d’escriure una biografia de John F. Kennedy quan era un dels candidats a la presidència dels EUA. Bohigas va ser contractat per un centre de recerca francès i la parella s’hi va quedar a viure fins que ell va morir, el 2013.
La historiadora sempre va tenir un record viu de la Guerra Civil, els bombardejos sobre Barcelona i el front d’Aragó, on el seu pare va ser oficial de l’exèrcit republicà. De fet, el va arribar a visitar quan ella tot just era una nena. També va ser una font clau per recordar la vida dels exiliats catalans, sobretot a Mèxic, on Joan Sales es va guanyar la vida com a linotipista. La família Sales va viure a Barcelona al carrer de Rosselló però durant un temps va fugir a Berga per allunyar-se de l’impacte dels bombardejos.
Dels seus estudis històrics de Catalunya destaquen l’interès que va mostrar per figures com els miquelets i els botiflers, així com la situació de la Catalunya del Nord abans i després del Tractat dels Pirineus. Va fer estudis exhaustius d’institucions històriques catalanes i de l’antiga Corona d’Aragó, la Guerra de Successió i de la situació de la llengua en diferents períodes històrics. En la seva bibliografia destaquen títols com “Història dels Mossos d’Esquadra”, “Els botiflers”, i “Els segles de decadència”.
El 2018 Sales va cedir el fons del seu pare a l’Institut d’Estudis Catalans. En retornar a Barcelona va viure al barri del Coll de Barcelona, on també hi ha l’editorial Club Editor, que va fundar el seu pare i de la qual ara n’és la responsable la seva filla, Maria Bohigas.
En els últims anys Sales, ja instal·lada a Catalunya, va dir-hi la seva sobre el procés independentista amb reflexions diferents a les d’altres intel·lectuals: “Veig un problema amb la independència: ens allunyaria dels nostres germans de l’antiga Corona d’Aragó, de valencians i mallorquins” (Nació Digital, 2018). “Un estat és inimaginable sense exèrcit. Un estat és, en primer lloc, el control de la violència . I una de les formes de control és exercir, si s’escau, una certa forma de violència, regulada i controlada. Per això hi ha poders, com el dels diputats, per vigilar-ho” (Vilaweb 2018).
L’1 d’octubre la historiadora va ser la primera en votar en el seu col·legi electoral, al carrer del Llobreguós.
La cerimònia de comiat de Sales tindrà lloc demà al tanatori de Collserola a les 11 del matí.