Cala Vento: dos a la carretera
El duet empordanès de rock alternatiu presenta el seu quart disc, ‘Casa Linda’, amb més de 40 concerts a tota la península i Mèxic
Avui actuen en la festa major de Palafrugell i el dia 1 de setembre, en l’Acústica de Figueres
El Casa Linda Tour de Cala Vento va començar el 19 de març passat en el Festival Vive Latino, de Ciutat de Mèxic, quan encara faltava un mes per a la publicació del quart àlbum del grup empordanès, l’esmentat Casa Linda (Montgrí, 2023), que ha estat rebut per l’escena alternativa estatal amb la mateixa passió que van suscitar els seus treballs precedents, en progressió sempre creixent: Cala Vento (2016), Fruto Panorama (2017) i Balanceo (2019). Joan Delgado (bateria i veu) i Aleix Turon (guitarra i veu) tenen un gran any en perspectiva, amb una gira que ara mateix ja supera les quaranta dates fins al 24 de febrer del 2024 per tota la geografia peninsular. Però també són profetes a casa: aquesta nit actuaran a les barraques de la festa major de Palafrugell, no gaire lluny de Torroella de Montgrí, la localitat natal de Delgado, i l’1 de setembre seran a l’Acústica de Figueres, d’on és originari Turon. Aquest estiu també visitaran Manresa (26 d’agost) i, d’aquí a final d’any, Lleida (6 d’octubre), Tarragona (15 de desembre) i el festival gironí Neu!, el 22 de desembre a la sala La Mirona, de Salt. El duet també ha anunciat recentment que, després d’haver actuat al juny en el festival Tomavistas de Madrid, tornarà a la capital del regne per oferir un concert a la sala La Rivera, l’1 desembre, coproduït pel grup i el festival Inverfest. I per al 3 de febrer del 2024 ja tenen reservada la sala barcelonina Paral·lel 62. Tot i que Cala Vento passarà aquest estiu per uns quants festivals, allà on el grup se sent més a gust és tocant en sales de “com més ciutats millor”, com subratlla la seva promoció. Així, fent molts quilòmetres per tocar a tot arreu on poden i els reclamen, Cala Vento ha anat creant una comunitat –una paraula que ells estimen i amb la qual han batejat una cançó i un espectacle– de fans acèrrims que converteixen els seus concerts en “autèntiques trobades socials que es repeteixen cada cert temps”. I això està començant a passar ja a l’altra banda de l’Atlàntic: “La del març passat ja ha estat nostra cinquena visita a Mèxic, però aquest és el primer cop que ens ha sortit rendible el viatge econòmicament parlant. Però ho sentim molt així, des del principi del grup: anem a tocar a un lloc, encara que no ens quadrin els números pels costos del desplaçament, i formem una petita comunitat amb el primer públic que ens rep i que va creixent en visites posteriors al mateix lloc”, expliquen . Amb aquesta filosofia de creixement lent i sostenible tenen previst fer en els pròxims mesos noves incursions a Mèxic i també en altres països llatinoamericans com l’Argentina i Colòmbia.
És curiós que un grup tan viatger reivindiqui l’espai personal, el refugi on protegir-se de les inclemències d’un món exterior tan convuls que simbolitza el disc Casa Linda , batejat amb el nom del seu estudi de gravació. Un espai de creació lliure i privat al qual han convidat altres productors i artistes. “Som dos i poder fer música amb altra gent ens enriqueix i ens agrada.” En aquest cas han treballat amb Martin Glover Youth (Killing Joke) i Santi Garcia, compartint el pes de la producció amb ells mateixos, i amb Jordi Mora com a tècnic de mescles que “ha aconseguit homogeneïtzar el resultat de les diferents produccions”. I també hi ha les col·laboracions del grup saragossà Amaral, a la ja avançada Teletecho, i del navarrès Gorka Urbizu, cantant de Berri Txarrak, amb el qual comparteixen les veus en català i basc de la visceral Passar pantalla. A més, el cor Gospelians de Girona, que ja va participar en l’espectacle La Comunitat, canten amb Cala Vento Más que satisfechos per obrir un disc que és pura vitamina sonora per resistir tot el que vingui.