Tot recordant
Charlie Rivel, el pallasso de Cubelles que va actuar per a Hitler
Després de 40 anys de la seva mort, la figura continua convivint entre l’admiració i la incertesa
El món del circ sol ser poc conegut fora de l’àmbit artístic. A vegades menyspreat i tot. Però si hi ha un clown que ha traspassat totes les fronteres, aquest és Josep Andreu Lasserre (Cubelles, 1893), més conegut pel seu nom artístic, Charlie Rivel.
Els seus números solien anar acompanyats per una cadira i una guitarra, una llarga samarreta vermella i reproduïa tot sovint els udols d’un llop. També destacava el gran domini que tenia del cos, de la força, i sobretot la seva capacitat per la imaginació i l’expressió de l’humor. Tot plegat va fer que Charlie Rivel arribés als teatres d’arreu del món.
La seva família va formar part de diversos circs francesos i ell, quan tenia tan sols tres anys, el 1899, va realitzar la seva primera actuació, en què imitava un home forçut que aixecava pesos de cartó. Tots junts van formar part de les companyies franceses del Cagnac, el Caron, el National de Còrsega i l’Austràlia, fins que van incorporar-se al circ Lambert, establert a les rodalies de París. Amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial el circ Lambert va haver de tancar i ells van traslladar-se a l’Alphonse Rancy per actuar al teatre Tívoli de Barcelona. El 1920, juntament amb els seus germans, René i Pau, van passar a denominar-se Andreu-Rivels, nom amb què van començar a viatjar per diversos països europeus i sud-americans i amb el que van assolir un gran èxit i popularitat. A causa d’algunes divergències, Rivel va acabar abandonant el grup per començar una carrera en solitari.
És en aquest punt de la història que algunes fonts documenten que el 1935 va viatjar a Alemanya a treballar pel departament de propaganda del Tercer Reich. Va triomfar a Berlín i va mantenir amistat amb el mateix Adolf Hitler i Joseph Goebbels. Altres fonts apunten que Rivel era a Alemanya quan el va sorprendre l’esclat de la Segona Guerra Mundial i es va veure forçat a treballar a favor del nazisme per protegir a la seva família.
Els anys 50 retorna a Barcelona i reprèn la seva activitat artística. Va ser la gran estrella del Circ Price i el 1971 va participar en el film I Clowns de Federico Fellini. El 1983, tot i les crítiques pel seu passat, és guardonat amb la Creu de Sant Jordi pel que va representar com a artista.