DANSA
Ésdansa mostra a les Preses els fruits del pla d’impuls a la dansa d’arrel
L’any 2020, la direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat i la Fira Mediterrània de Manresa, amb el suport, entre d’altres, del Festival Ésdansa de les Preses i el Festival Dansàneu de les Valls d’Àneu, van posar en marxa el pla d’impuls a la dansa d’arrel. L’objectiu era crear un espai des d’on oferir les eines per posar la dansa d’arrel tradicional dins el mapa cultural tant de base com dins el món professional, posant l’èmfasi en la formació, la creació, la participació i la difusió.
El pla, al qual, en aquests tres anys, s’hi han anat sumant iniciatives com ara el Mercat de les Flors, el festival Sismògraf d’Olot i Dansa Metropolitana, ha generat activitat en aquest període a 31 Esbarts, 9 Companyies de dansa, 21 col·lectius diversos i 42 professionals.
Ésdansa, que acaba aquest diumenge, ha estat realitzant aquests dies un itinerari pels projectes artístics desenvolupats en el marc del pla, entre els quals Raepte, de l’Esbart Manresà; Si em vagués, de Lali Mateu i Roger Cusidó i La MiniMíssima, o Flor de maig, de Xavier Gumà i Verónica Hernández. Per la seva banda, la Fira Mediterrània de Manresa, com a impulsora del pla d’impuls a la dansa d’arrel, el director artístic de la qual, Jordi Fosas, va ser present ahir a les Preses, ha incorporat diversos projectes en les seves línies estratègiques i en aquest 2023 programarà un OFF dedicat a sis projectes del pla d’impuls a la dansa d’arrel, entre els quals Deziro.Ago, de l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, i la Recuperació dels balls tradicionals de Mataró, a càrrec del’Associació Cultural i d’Esbarjo Mestres del Gai Saber. També en l’edició d’enguany, la fira, en la programació oficial, ha inclòs AutoOdi, de la companyia L’Esbord de Pere Seda; Rel i Grapa, de Víctor Pérez Armero, i ERA, de l’Esbart Rocasagna i Quim Bigas.