La Setmana continua creixent
Per primer cop, hi haurà una parada de llibres de la Catalunya Nord
El Moll de la Fusta es consolida
Les editorials presentaran fins a 125 títols nous
La Setmana del Llibre en Català, organitzada per Editors.cat i dirigida per Cristina Domènech, arriba a la seva cita anual, i ja serà el 41è cop. En aquesta ocasió, es repetirà l’agradable emplaçament del Moll de la Fusta de Barcelona –amb un espai obert i ampliat de 7.000m²– i les dates en què tindrà lloc seran de divendres 8 a diumenge 17 de setembre.
La seva influència, abast i consolidació continua creixent. Per primera vegada, hi haurà segells de tots els territoris de llengua catalana: Catalunya, el País Valencià, les illes Balears, Andorra i, aquesta és la novetat, la Catalunya Nord, amb una caseta pròpia liderada per la Llibreria Catalana de Perpinyà.
Els expositors, 287 en total, assoleixen un nou rècord i estan repartits així: 244 segells, 20 llibreries, 10 institucions, 1 distribuïdora, 9 universitats i 3 associacions.
Si bé un dels objectius és donar valor als fons editorials –perquè, per a segons quins mercats, els títols tenen la caducitat més curta que la d’un iogurt–, de novetats mai n’hi falten i les editorials s’escarrassen per arribar a temps amb llibres frescos. Aquest any, seran al voltant de 125 novetats, repartides per totes les franges d’edat i gèneres.
Per presentar aquestes novetats, però també per fer debats, concerts, tallers, recitals de poesia, signatures d’autors, taules rodones –sobre traduccions, còmic i manga, literatura fantàstica, periodisme, cuina, ciència, llengua, amor, novel·la negra i true crime, cultura popular, teatre...–, lectures de contes infantils, lliurament de premis, entrevistes, aniversaris, etcètera, s’han previst i organitzat més de 300 activitats al llarg dels deu dies de fira. Una programació molt variada que vol satisfer tota mena d’interessos i de perfils de públic. Hi participaran editors, llibreters, autors, traductors, il·lustradors i, és clar, la baula bàsica, els lectors.
Perquè La Setmana vol ser un gran espai de reivindicació del llibre com a origen del gaudi, de l’oci cultural i d’altres expressions artístiques i culturals. Perquè, com recorda el lema d’aquesta edició, totes les històries comencen en un llibre. I La Setmana és on es vol que tot comenci.
L’espai que ocuparà la fira aquest any creix fins als 7.000m², com ja s’ha esmentat, i és la màxima capacitat del Moll de la Fusta. S’encabiran els 287 mòduls d’expositors, a més de tres escenaris per a públic jove i adult, un espai familiar amb escenari i zona de tallers, dos espais de lectura, una zona de bar, l’exposició Ser de lletres, que comissaria i organitza l’Institut de les Lletres Catalanes (ILC), la carpa de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i la nova carpa per a entitats.
Com a novetat, La Setmana acollirà diferents pòdcasts literaris que s’enregistraran en directe en el marc de l’esdeveniment a l’espai Off Setmana.
D’entre les 125 novetats que seran presents a La Setmana, amb entrevistes, xerrades col·lectives i signatures, alguns dels noms seran Roser Vernet (Club Editor), Iñaki Rubio (Comanegra), Maria Climent (L’Altra), Biel Mesquida (Vibop), Roser Ametlla (Navona), Oriol Molas (1984), Llibert Ferri (Saldonar), Marta Sagarra (Tibidabo), Quim Nadal (Univers), Ramon Vilaró (Cal·lígraf), Salvador Vergés (Viena), Jordi Llavina ( Gavarres), Dolors Bramon (Fragmenta), David Nel·lo (Més Llibres), Iolanda Batallé (Columna), Carme Ripoll (Obrador), Roger de Gràcia (Columna), Bea Cabezas (Empúries), Andreu Martín (Bromera), Carlota Benet (Columna), Miquel Esteve (Novum), Berta Jardí (Univers), Sílvia Cantos (Columna), Pere Gorgoll (Amsterdam), Sílvia Soler (Univers), Carlota Gurt (Proa), Sergi Pàmies (Quaderns Crema), a més de debutants com ara Laura Calçada (Edicions 62), Daniel Rius, (Destino) i Ester Invernon (La Campana).
Tindran un protagonisme especial els autors premiats els darrers mesos, com ara Marta Marín-Dòmine (BBVA Sant Joan, Diré que m’ho he inventat, Edicions 62), Sònia Casas (Nèstor Luján de novel·la històrica, Retorn als orígens, Columna), Mar Bosch (Crexells, L’edat dels vius, Univers), Gemma Ruiz (Sant Jordi, Les nostres mares, Proa), Gemma Ventura (Josep Pla, La llei de l’hivern, Destino) i Andreu Claret (Ramon Llull, París érem nosaltres, Columna).
Lligant amb allò de fomentar els fons editorials i els autors no actuals, també hi haurà recuperacions, com ara La febre d’or, de Narcís Oller (Barcino), Espill, de Jaume Roig (Cal Carré), Delta de Venus, d’Anaïs Nin (Ela Geminada), Xocolata desfeta, de Joan-Lluís Lluís (Animallibres), Un jardí de delícies terrenals, de Joyce Carol Oates (Lleonard Muntaner), Aquest serà el principi, d’Anna Murià (Lleonard Muntaner) i L’últim és el corb, d’Italo Calvino (Comanegra), entre d’altres. També es farà un repàs a l’obra de Joan Fuster a propòsit de l’obra de Martí Monterde i Josep Lluís Martín Berbois.
Entre els aniversaris, destaquen el centenari de les editorials La Casa dels Clàssics i Editorial Joventut i, per la banda oposada, es donarà la benvinguda als nous segells Clandestina, Àfora Focus i Elàstic Llibres.
Hi haurà 83 activitats familiars en què participaran autores com ara Carme Solé Vendrell, Lola Casas, Anna Llenas, Pilarín Bayés, Esther Burgueño... Elisenda Roca, Màrius Serra i Martí Gironell presentaran novetats en aquesta franja i Jaume Copons i Liliana Fortuny parlaran sobre Roc Guitar 1: Dharma (Comanegra), còmic creat per celebrar els 50 anys de la Companyia Elèctrica Dharma, que hi seran presents.
Hi haurà teatre; per exemple, obres de Tennessee Williams (Prometeu Edicions) i la lectura de fragments de l’obra de Manel Dueso Mata’m (Lapislàtzuli), amb els actors Francesc Orella i Àurea Márquez. I en l’apartat de concerts hi haurà la presentació del llibre homenatge als 50 anys de carrera de Joan Isaac (Llibres del Segle), la música popular de Jaume Arnella amb motiu de la publicació del llibre que repassa la seva trajectòria (Sidillà) i el concert de Roger Mas, que rebrà el premi Difusió.
Per cloure aquest resum d’activitats, comentarem els itineraris de La Setmana, una bona oportunitat per a les editorials per donar a conèixer la novetat del moment a través d’una ruta a càrrec del mateix autor. Aquest any, hi ha un total de 22 rutes diferents, 13 a Barcelona i 9 a la resta de Catalunya. Cal apuntar-s’hi prèviament al web del festival, on també es poden consultar tots els actes amb les dates i els horaris: https://lasetmana.cat/
LA XIFRA
Premis a la trajectòria i compromís social ampli
El premi Trajectòria es lliura durant La Setmana del Llibre en Català des del 1997 a un professional vinculat al món de la cultura catalana amb una trajectòria destacada. El palmarès ha reconegut carreres sòlides d’escriptors, il·lustradors, traductors, editors, distribuïdors, periodistes i llibreters.
El 27è premi Trajectòria serà per a Mercè Ibarz (Saidí, 1954), periodista, professora i escriptora de narrativa i assaig. Doctora per la Universitat Pompeu Fabra, és experta en Luis Buñuel, del qual en va fer la tesi doctoral, i en Mercè Rodoreda, de la qual n’ha fet recerca i n’ha publicat diversos articles i llibres sobre la seva vida i obra.
El jurat li concedeix el guardó perquè “és autora d’una obra única en la nostra literatura, pionera en molts camps: en la fusió de gèneres i de disciplines –el cinema, els còmics, les històries orals, la novel·la, el periodisme, la música, la fotografia, l’assaig, la pintura…–, a portar a la narrativa els canvis en el món rural de les darreres dècades i en la introducció del jo. Perquè com a narradora, assagista, cronista, biògrafa, professora, crítica d’art i periodista cultural ha treballat sempre amb una gran autoexigència que ha contribuït a enriquir-nos culturalment i com a país”.
L’acte de lliurament tindrà lloc dimecres 13 de setembre a dos quarts de vuit del vespre. Ibarz rebrà una obra de l’artista plàstic Ramon Enrich.
El premi Difusió reconeix una personalitat pública que destaca per haver contribuït de manera notable a la divulgació, foment, promoció i projecció de l’edició i la literatura en català en el seu espai professional.
En aquesta segona edició del guardó, s’atorgarà al músic Roger Mas, “per la seva tasca incansable els darrers anys per la promoció de la literatura catalana”. Ha interpretat i popularitzat poetes com ara Verdaguer, Maragall, Martí i Pol, Eulàlia Anzizu, Toni Gol i Amadeu Vidal, entre d’altres. Mas es defineix com a “músic entre els poetes i com a poeta entre els músics”.
L’acte de lliurament tindrà lloc dissabte 16 de setembre a un quart de vuit del vespre.
I encara es lliuraran dos premis més atorgats per La Setmana, el 24è Carme Romaní (dia 15 a les 12.30 h), que reivindica la nostra tradició oral i rondallística popular, i El gust per la lectura (dia 13 a les 16 h), atorgat pel Departament d’Educació de la Generalitat.
Setmana compromesa
La Setmana ha mostrat el seu compromís social amb temes com ara Prestatgeria solidària, per recollir llibres per als col·lectius més vulnerables (2015), La cultura escrita amb els refugiats (2016), xerrades a favor de la cultura de la pau i la no-violència (2017), el Manifest per la llibertat d’expressió (2018), el 2019 es va donar visibilitat i denunciar la violència de gènere... Aquest any, com el passat, s’incidirà en el tema del present i el futur del català a l’escola.