Còmic

Crònica

Girocòmic

Un dibuixant que toca el piano

“Soc un dibuixant que toca el piano.” Així es va definir Josep August Tharrats, Tha”, en rebre el premi a la seva trajectòria en el marc de Girocòmic, que fins avui se celebra al Palau de Fires de Girona. Tha (Barcelona, 1956) és un històric i singular autor de còmic que també té una brillant trajectòria com a pianista de jazz: “Soc més dibuixant que músic perquè al còmic li he dedicat més hores que no pas al jazz.” Tha, no obstant, dibuixa com interpreta. “Amb el còmic i la il·lustració, com en el jazz, el que m’interessa és el feeling. Si no tinc aquest sentiment no puc improvisar amb altres músics, ni dibuixar encàrrecs que no em motiven.” Nascut en una família en què l’art i la música eren molt presents –és nebot del pintor del grup Dau al Set Joan Josep Tharrats–, Tha va començar de molt jovenet com a entintador a Bruguera. Molts dels negres que apareixien a les planes de Zipi i Zape o Mortadel·lo estaven fets amb els seu pinzell. Va treballar pel TBO i durant 20 anys va publicar a El Jueves. Amb T.P. Bigart, germà seu; Sirvent, i l’integrant de Tricicle Paco Mir, va fundar el grup Quatricomia 4, amb el qual va crear la secció El miércoles mercado, una pàgina d’humor realitzada plegats. Com a il·lustrador ha donat imatge a clàssics de la novel·la com ara les històries de Sherlock Holmes.

Ahir també es podien trobar a Girocòmic altres primeres espases signant les seves obres com ara Rubén Pellejero, el dibuixant de Corto Maltés; Kim, que presenta com a novetat Fouché. El genio tenebroso, sobre un maquiavèl·lic personatge a l’època de la Revolució Francesa, i Max. També hi eren, entre d’altres, Mai Egurza, Joan Mundet i Emma Pumarola i Mar Bosch Oliveras. Per avui s’espera Albert Monteys, Manel Fontdevila i un grapat més d’autors. L’oferta del Girocòmic té diferents ramificacions, com ara l’Artist Alley, zona en què els creadors mostren la seva creació, com ara Carles Roman, que presenta Fabi i Fedó, sobre el món de l’Empúries clàssica en clau d’humor, i Drac Català, un superheroi del país. Al costat seu, l’artista Beni Ballesta oferia la possibilitat d’escriure amb cal·ligrafia japonesa els noms dels visitants. L’ambient manga, ben representat amb còmic, música i danses.

Pel que fa a les taules rodones, la periodista Anna Abella, juntament amb Joan S. Luna, de Mondo Sonoro, i l’especialista en manga i col·laborador de Ràdio Primavera Sound, Oriol Estrada, van parlar de la presència del còmic als mitjans de comunicació. Conclusió: hem millorat, però a la historieta encara li falta una consideració equiparable a altres àmbits culturals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.