Cultura

Un assaig treu a la llum les cartes que rebia Hitler

'Cartas a Hitler. Un pueblo escribe a su Führer' analitza la correspondència que rebia el dictador

Aprofitant la inauguració de la Fira del Llibre de Frankfurt, avui serà presentat l’assaig de l’historiador alemany Henrik Eberle, Cartas a Hitler. Un pueblo escribe a su Führer, en què analitza la correspondència que rebia el dictador.

Eberle ha basat aquest estudi en els milers de cartes que el dirigent nazi va rebre entre el 1925 i el 1945. Al final de la Segona Guerra Mundial, van ser confiscades per l’Exèrcit Roig i actualment es conserven a l’Arxiu Estatal Militar de Moscou.

Els milers de postals i cartes que va rebre Hitler no sempre van ser elogioses. També hi ha peticions, propostes i queixes irades escrites per professors i alumnes, capellans i monges, aturats i empresaris, oficials i afiliats al Partit Nacionalsocialista.

La correspondència que rebia resposta era un percentatge molt baix, tot i que sempre es responia quan s’anunciaven regals, donatius i herències, per molt insignificants que fossin.

La quantitat de cartes que rebia també era un termòmetre de la popularitat. Totes les cartes que va rebre el 1925 cabien en un arxivador. El 1933 ja va rebre 3.000 missatges, coincidint amb l’arribada al poder. A partir d’aquell moment i fins a mitjans de la dècada dels 40, Hitler rebia cada any més de 10.000 cartes, postals i missatges.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.