Cultura
Dalí ja té el seu quadrat
Obre a Figueres el museu de la casa natal de Dalí, amb una experiència immersiva per conèixer a fons el personatge
Completa els equipaments de l’univers dalinià
El famós triangle dalinià s’ha convertit en quadrat dalinià. La inauguració, ahir, de l’espai museístic de la casa natal del geni figuerenc s’afegeix a la casa museu de Portlligat (Cadaqués), al castell de Púbol (la Pera) i al Teatre Museu de Figueres. A més, la capital de l’Alt Empordà tanca el cercle –salda un deute amb el pintor, segons l’alcalde, Jordi Masquef– que permetrà conèixer els orígens i entendre com es va forjar la personalitat de Salvador Dalí.
I és que la infància de Dalí i la joventut són clau per entendre per què ell mateix diu, durant el recorregut audioguiat per la casa natal: “El surrealisme soc jo.” És fonamental conèixer que l’evolució cap a convertir-se en una icona universal va ser fruit del trencament amb la seva família, sobretot amb la seva germana Anna Maria, quan s’enamora de Gala i fa aterrar a Portlligat els surrealistes. És, però, també clau, l’ambient que va respirar a la casa del carrer Monturiol número 6 –abans número 20–, la influència de les tertúlies i el dia a dia amb les famílies i familiars que vivien al mateix edifici, sobretot la família Matas, la seva àvia i la seva tieta.
La visita condueix a través d’una experiència immersiva i en grups molt reduïts els visitants habitació per habitació, resseguint el fil de la seva infantesa i relacionant-lo amb la resta de la seva vida i l’entorn empordanès. Dibuixa un nen que configura el seu caràcter amb llosa de la pèrdua prematura de la mare i d’un pare autoritari; un nen, però, molt mimat que manté una lluita constant per afirmar la seva identitat enfront d’un germà gran mort, que ell no va conèixer mai i que els pares havien batejat amb el mateix nom.
A mig recorregut i després de posar l’accent en la importància que van tenir per a ell Federico García Lorca i Luis Buñuel a la Residencia de Estudiantes de Madrid, el recorregut analitza el camí que fa amb la seva esposa Gala fins a convertir-se en una icona del surrealisme arreu del món –a París, i als Estats Units, on va treballar per a Disney i estrelles de Hollywood– i en un home espectacle, explotant al màxim la seva excentricitat. Explora també el Dalí que abandona la pintura després de la mort de Gala, que només troba consol a la casa i als paisatges de Portlligat. De fet, condueix a la conclusió final segons la qual Salvador Dalí va universalitzar les seves arrels empordaneses.
Després de quatre anys d’obres (4 milions d’euros) i de 30 que l’Ajuntament presidit per Marià Lorca va adquirir la casa, el museu es va inaugurar ahir amb la participació dels representants de les administracions que l’han finançat: la ministra de Transports, Raquel Sánchez; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el president de la Diputació, Miquel Noguer, i l’alcalde.