cinema
La Filmoteca projectarà quatre films sobre Palestina
Acollirà entre el 2 i el 12 de novembre la XVII Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya
Obrirà el certamen ‘Mediterranean fever’, cinta premiada a Canes de la cineasta d’origen palestí Maha Haj
La pel·lícula Mediterranean Fever, dirigida per la cineasta àrab-israeliana d’origen palestí Maha Haj i premiada a Canes el 2022, inaugura el proper 2 de novembre a la Filmoteca la 17a edició de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya . Quatre títols de la programació d’aquest any ens acostaran a Palestina des de diferents punts de vista i gèneres. Ja fa molts anys que la Filmoteca de Catalunya col·labora amb aquesta mostra. Quan va esclatar el conflicte entre Hamàs i Israel, la Filmoteca acollia la 25a edició del Festival de Cinema Jueu, que va acabar dimecres passat.
Tretze llargmetratges i un programa de curts conformen la programació d’aquesta edició de la mostra, que a més de la Filmoteca projecta films al cine Zumzeig de Sants. Per primera vegada, serà competitiva per als llargs de ficció i documentals. La mostra inclou produccions de Síria, Marroc, Palestina o Líban, i enguany, també descobrirà noves cinematografies, com les de Iemen o Sudan. Algunes pel·lícules són estrenes a l’Estat espanyol. La mostra s’apropa a noves temàtiques, com el moviment queer, l’avortament o la prostitució.
A part de la inauguració, un dels títols que tracten de Palestina és De repente, el paraíso (It must be Heaven), film de ficció dirigit i protagonitzat el 2019 per Elia Suleiman inèdit als nostres cinemes, que posarà el punt final a aquesta edició. El cineasta fuig de Palestina a la recerca d’una nova terra d’acollida, abans d’adonar-se que el seu país d’origen encara el segueix com una ombra, per molt lluny que viatgi. El film va ser premiat a Canes el 2019. Es podrà veure en una projecció especial en col·laboració amb L’Alternativa i la Filmoteca de Catalunya.
Els altres dos films que parlen de Palestina són el documental Dotze llits, de Reine Mitri, que investiga què s’ha fet dels orfes de la a Revolució Palestina de finals dels seixanta, i el film de ficció à El càntic de les pedres, de Michel Khleifi, que explica la segona oportunitat de la història d’amor de dos palestins que es van conèixer i enamorar als anys 70.
Un altre títol destacat del la mostra és el documental My Maysoon, que serà presentat per la seva directora, la siriana Batoul Karbijha. Investiga la desaparició de la seva germana a la Mediterrània, uns anys enrere.
La cineasta i activista algeriana Habiba Djahnine i l’egipci Mohammad Shawky Hassan presentaran també els seus films a la mostra, que són, respectivament el clàssic La Zerda o les cançons de l’oblit (1983) i Et comparo amb un dia d’estiu? (2022).
El festival esdevé competitiu amb el lliurament de tres guardons: el premi Flama al millor llargmetratge de ficció, un guardó al millor documental i el premi del Públic. Organitzada per l’ONG Sodepau, la mostra s’ha consolidat com una finestra oberta a la creativitat, la reflexió i les mirades molt personals de les cinematografies del món àrab. “Amb els premis volem donar suport a la producció cinematogràfica en els països àrabs i ampliar el coneixement, complicitats i sinergies amb la Mostra, tant en l’àmbit internacional com aquí. Uns premis, que no tindran corona de llorers, i que simbolitzem amb les fulles de la figuera, un arbre emblemàtic del mediterrani”, explica la seva directora, Txell Bragulat.