La Federació d’Ateneus premia els ‘Kamishibais’ en català
El Casal del Conflent ha adaptat la tradició japonesa medieval a rondalles pròpies
També s’ha destacat el treball intergeneracional de fa una dècada del Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià
La 34 Gala dels Premis Ateneus ha reconegut en la categoria de creativitat artística amb el primer premi a Kamishibais al Conflent: ponts de paper, paraules i tradicions catalanes del Casal del Conflent, a la Catalunya Nord. Els kamishibais són petits teatres de fusta, amb il·lustracions impreses en làmines de paper, de tradició japonesa, que serveixen per explicar històries als petits, i també a adults. El setembre passat es van estrenar els tres primers contes amb llegendes recollides de la gent gran del territori del Canigó, el Conflent i la Catalunya Nord. L’edició d’aquests Kamishibais, els únics editats en català del món, és una iniciativa que fa anys que du a terme el Casal del Conflent, gràcies a Didier Payré, que s’ha encarregat de recollir i adaptar contes i llegendes de la Catalunya Nord a aquest format. L’il·lustrador habitual d’aquests contes, Alexandre David, va traspassar aquest any de forma inesperada i el Casal va haver de buscar relleu per acabar els tres projectes previstos: va contactar amb les joves artistes Irene Pereira i Iris Tubert, que van decidir iniciar una nova línia d’estil basat en l’ús de la intel·ligència artificial.
El premi al treball en Xarxa ha valorat els 10 anys del Triangle inclusiu del Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià. A partir de les arts escèniques, es posa en contacte adolescents amb persones adultes en risc d’exclusió (immigrants, persones sense llar, persones amb problemes de salut mental, dones que han patit violència de gènere...) El projecte es va iniciar l’any 2013 amb motiu de l’atac que van patir dues persones sense llar que dormien en el caixer automàtic de la plaça de Sarrià quan dos joves estudiants els van donar galetes amb pasta de dents.
L’Associació El Casal Cultural d’Olesa ha rebut el premi Jove, Memorial Ricard Julià pel projecte Comissió escola: una perspectiva de l’educació i el lleure a través de les arts. La iniciativa té com a objectiu acostar diferents disciplines artístiques als infants a partir d’activitats educatives no formals, tot potenciant el treball en grup, la cooperació, l’expressió i la comunicació. Pel que fa a la modalitat Jove, proposa!, el premi l’ha guanyat Lliksound de l’Ateneu Aliança de Lliçà de Munt. Es una proposta pionera al territori, que fomenta la cultura i la diversitat musical, amb una aposta clara per les bandes locals i emergents, i que inclou una nit dedicada al trap.
La Federació d’Ateneus també ha premiat amb el Premi a la Comunicació Associativa la Lliga de Capellades. El jurat ha valorat l’elaboració d’un Pla de Comunicació transversal, amb múltiples accions en les que cohabita la digitalització, amb el tracte personalitzat.
Finalment, l’espectacle Fiblades. La Llançadora estrenat a la fàbrica Bertrand i Serra de Manresa, a Fira Mediterrània 2022 ha rebut el premi al Foment de la participació. La Xarxa de Dansa d’arreu s la Catalunya Central (Esbart Sant Jordi de Gironella, l’Esbart Dansajove de Navàs i l’Esbart Vila de Sallent) va impulsar aquest treball que rememorava la vida a les colònies tèxtils de finals del segle XIX. L’acte d’entrega dels premis s’ha fet aquest vespre a la Fàbrica i Coats, també un centre de treball industrial tèxtil, reconvertit en fàbrica de creació de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub).
El Premi Honorífic d’enguany (l’any anterior s’havia concedit a l’Acadèmia del Cinema Català) s’ha atorgat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Es dona la circumstància que tant la federació com la CCMA coincideixen en el seu 40è aniversari. La Cubana (que en va rebre el Premi honorífic el 2021) enguany també celebra els 40 anys de professionals, tot i que la fundació es remunta al 1980.