Cultura

Tresserras retoca el pla de museus

Cultura

Qui no corre vola. La contestació que ha aixecat en medis culturals el pla de museus de Catalunya pel canvi en la política dels centres nacionals, en especial per la pèrdua de categoria i autonomia del Museu d'Arqueologia de Catalunya, ha mobilitzat la conselleria de Cultura per evitar que l'afer se li escapi de les mans.
Ahir mateix el document va experimentar canvis sensibles. El que fa uns dies, en la presentació oficial al MNAC, era el "museu de la societat catalana", i que públicament va ser batejat pel secretari general de Cultura, Eduard Voltas, com el Catalònia, ara consta al document com a Museu Nacional d'Història, Arqueologia i Etnologia. És més, al final de la breu explicació del que ha de ser el centre, s'hi ha afegit un paràgraf on s'afirma que "per al disseny d'aquest museu, es crearà una comissió d'experts liderada per un comissionat que elaborarà el projecte definitiu i que es definirà sobre la conveniència, apuntada per un sector de la Junta de Museus, de mantenir la marca de Museu d'Arqueologia de Catalunya, que podria encapçalar el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona".

La conselleria, doncs, sembla que fa una parcial marxa enrere a la recerca de consens. El significatiu canvi vol donar resposta a l'alarma creada entre els arqueòlegs, que ha donat peu al manifest SOS Museu d'Arqueologia de Catalunya, que ahir ja havia aconseguit més de 500 adhesions. Entre les últimes, la de l'excap de museus de la Generalitat Fina Parés, el catedràtic d'egiptologia de la UB Josep Padró i l'escriptora Marta Pessarrodona.

També ahir el conseller de Cultura, Joan M. Tresserras, acompanyat d'Eduard Voltas i del director general de Patrimoni, Josep M. Carreté, va fer una visita de dues hores a la seu central del MAC per tranquil·litzar els treballadors sobre el futur del museu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.