Arts escèniques

TEATRE

Martel s’acomiada celebrant la seva “sacsejada” al Teatre Lliure

El director del Teatre Lliure va decidir no renovar el seu mandat, per sorpresa

Julio Manrique, el nou director després de guanyar el concurs públic, presentarà el seu projecte els propers dies

El director sortint del Lliure, Juan Carlos Martel, ha enviat una carta al públic aquest matí celebrant haver dut a terme el seu projecte de donar veu al teatre dels marges i “sacsejar” la programació del Lliure en els seus anys a la direcció. Martel plega demà, oficialment, després que decidís no optar al dret a pròrroga del seu mandat, per tres anys més. Va ser una decisió presa per sorpresa l’abril passat. Fa unes setmanes explicava que va decidir apartar-se en veure que, durant aquests tres anys, no seria possible treure el Lliure de l’actual embús institucional i econòmic.

En principi, estava previst que aquest divendres Julio Manrique, guanyador del concurs públic per a la direcció del Lliure, presentés el seu projecte per al proper mandat de 5 anys (renovables a tres més). Aquesta tarda, el Lliure ha enviat un comunicat ajornant la trobada amb la premsa “davant la impossibilitat de reunir la Junta de Govern de la Fundació amb la nova Direcció abans d’aquest divendres.”

En la seva carta, Juan Carlos Martel rebat la tesi de la ingenuïtat: “Sovint, quan algú defensa un canvi social, se’l titlla d’ingenu. Però en realitat és tot el contrari. La ingenuïtat és pensar que nosaltres, en tant que ciutadans, no podem fer res i que, deixant que les coses continuïn com estan, les estructures que ens envolten sobreviuran”. A la carta, Martel celebra que avui el Lliure sigui un model cultural, educatiu i social, gràcies a l’impuls dels darrers cinc anys. I que resumeix en definir-lo de ser “un teatre obert, divers, que escolta. Un teatre resilient, un teatre referent. Un teatre públic del segle XXI”.

Juan Carlos Martel va accedir al Teatre Lliure després que Lluís Pasqual dimitís un 1 de setembre (tot just renovat el seu tercer mandat). Feia temps que Pasqual era qüestionat per part de públic i d’un sector de treballadors del Lliure. Martel va accedir a la direcció, en un moment en què es canviaven els estatuts de la Fundació del Teatre Lliure. La setmana passada Martel amb Georgina Oliva (ajunta a la direcció que acaba de guanyar la direcció de les arts en viu a la Fundació Joan Brossa) van presentar els projectes que el Lliure desenvolupa per donar empenta a companyies i autories emergents, amb el Programa Carlota Soldevila. En cinc anys, s’hi han destinat prop d’un milió d’euros, una xifra considerable en un pressupost anual de 9,3 milions (que, pràcticament, no han variat des del 2010).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.