Cinema

Cinema

La diversitat i l’accessibilitat en l’animació centraran el 28è Animac

La mostra, que ha programa 179 films, acollirà cinc premières mundials i reconeix figures com Isabel Herguera, Barry Purves o Roser Capdevila

La 28a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, celebra el seu format presencial a Lleida del 15 al 18 de febrer amb les projeccions de 179 films: 8 llargmetratges, 4 migmetratges i 167 curtmetratges, així com tallers, exposicions i activitats paral·leles. Una programació que acollirà enguany cinc premières mundials així com 58 estrenes a l’Estat, 32 a Catalunya i dos d’àmbit internacional.

La directora de la mostra, Carolina López, ha explicat a l’ACN que “sempre hem tingut en compte la diversitat, però aquest cop hem posat el focus en aquesta temàtica que es troba a l’ADN de l’animació, com per exemple quan estàs dissenyant personatges imaginaris que inicialment no en saps el sexe o l’ètnia”, ha expressat. D’aquesta manera, López ha indicat que el programa vol “reflectir la realitat dels nostres temps, que està en continu debat i transformació, amb temes que ens interessen com la identitat de gènere, la inclusió o el feminisme”.

De fet, la jornada inaugural, que tindrà lloc el dijous 15 de febrer a la Llotja, servirà per poder veure films com Aikane, un curtmetratge basat en la història d’amor entre dues persones del mateix sexe. També es projectarà Felina de María Lorenzo o La mujer ilustrada de la donostiarra Isabel Herguera, artista visual que rebrà durant l’acte inaugural el Premi Honorífic del certamen. D’altra banda, destaca que visitarà el certamen José Luis Ágreda, director artístic del film Robot Dreams, nominat a quatre premis Goya i també als Oscar.

En el marc de les seccions oficials, es projectarà A Kind of Testament del director Stephen Vuillemin, inclòs en la shortlist dels premis Oscar o D’une peinture... à l’autre del director suís Georges Schwizgebel. També hi haurà espai per visualitzar anime japonès.

López ha indicat que el fil conductor d’enguany els ha permès fer un certamen “més accessible”. De fet, el programa de l’Animac inclou sessions relaxades, introdueix el llenguatge de signes en diferents conferències i aborda la diversitat des de diversos vessants i punts de vista amb la col·laboració de diferents entitats. A tall d’exemple, la regidora de Cultura, Pilar Bosch, ha detallat que s’han adaptat les projeccions per al públic amb trastorns de l’espectre autista (TEA).

La mostra és organitzada per l’Ajuntament de Lleida, amb el suport de la Fundació a Caixa, el Ministeri de Cultura, l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), la Diputació de Lleida i el departament de Cultura, entre altres col·laboradors. Enguany té un pressupost de 210.000 euros.

L’organització espera que uns 10.000 infants, principalment de Lleida, participin enguany de les sessions escolars.

Reconeixements

El certamen reconeixerà amb el Premi Honorífic l’artista visual, directora, productora i docent donostiarra Isabel Herguera, que té una llarga trajectòria internacional i va ser exdirectora de la mostra entre els anys 2003 i 2011. Se li dedicarà una retrospectiva amb la projecció d’una selecció dels seus curtmetratges i el seu primer llarmetratge El sueño de la sultana.

El Premi Animation Master se l’adjudicarà el director, animador i guionista britànic Barry Purves (Regne Unit, 1955), considerat un mestre de l’stop-motion i que tracta en les seves pel·lícules temes molt íntims amb una sensibilitat exquisida.

Finalment, la dibuixant Roser Capdevila (Barcelona, 1939) recollirà durant l’acte de cloenda el Premi Trajectòria en reconeixement a la seva aportació a la cultura popular mitjançant personatges icònics com Les Tres Bessones.

Conferències i tallers

Com és habitual, la mostra impartirà diverses conferències i tallers sobre el món de l’animació, entre les quals destaquen la classe magistral de la mateixa Isabel Herguera o el mateix Barry Purves, que ha col·laborat amb directors com Tim Burton o Peter Jackson. A banda, està prevista la xerrada de José Luis Ágreda, que parlarà del seu treball com a director d’art al guardonat llargmetratge Robot Dreams, nominat als premis Oscar d’Enguany. També hi haurà la conferència Animac Tech. Accessibilitat en animació i videojocs, que anirà a càrrec del tècnic de la Direcció d’Accessibilitat Universal i Innovació de la Fundació ONCE, Enrique García.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.