música
Momi Maiga actua al Black Music Festival amb el seu cosí Seckou Keita, referent internacional de la kora
El músic senegalès, resident a Salt des de fa tres anys, prepara tres concerts en què tocarà el seu primer disc, ‘Nio’, amb l’Orquestra de Cambra de Granollers, i a la tardor publicarà un altre disc
El músic senegalès Momi Maiga forma part d’una família que, sobretot per via materna, respira música per tots costats. Aquest dissabte, per exemple, actuarà a l’Auditori de la Mercè de Girona, dins del Black Music Festival, amb el seu cosí Seckou Keita, un dels grans referents internacionals de la kora, l’instrument tradicional que tots dos toquen de manera virtuosa, com a bons néts del seu avi Djalykemo, el pare de les seves respectives mares. Aquest concert, per al qual ja no queden entrades, va ser una proposta de la direcció del Black Music Festival, on Momi Maiga ja hi va actuar l’any passat per presentar el seu primer disc, Nio –ànima, en llengua mandinka–, publicat per Segell Microscopi. Es tractava de tornar al festival amb una proposta diferent, i la possibilitat que hi actués acompanyat per Seckou Keita resultava molt atractiva per al programador.
Projecció internacional
Seckou és gairebé vint anys més gran que Momi i està instal·lat al Regne Unit, des d’on ha portat a terme una carrera internacional amb diferents projectes, inclosa la seva col·laboració regular amb el músic cubà Omar Sosa. Momi viu des de fa uns tres anys a Salt i la seva música tampoc no té fronteres. Durant els últims dos anys ha fet uns setanta concerts, a Catalunya i la resta de l’Estat, però també a França, Bèlgica, Holanda, Alemanya o Suïssa, on tornarà aquest mateix mes, a Berna, després d’actuar a Frankfurt i abans de fer-ho a Menorca, on tocarà l’1 de març al Menorca Jazz Festival, l’endemà d’oferir un concert especial familiar com a culminació d’un taller de cant amb la participació de molts nens i nenes. És una proposta pedagògica que Momi Maiga va estrenar al Teatre El Jardí de Figueres i que vol continuar fent més sovint a partir d’ara, potser motivat per la seva imminent paternitat.
Un bon cantant
Perquè, a part de ser un brillant intèrpret de kora, Momi Maiga és també un excel·lent cantant, segurament per influència directa de la seva mare, Adama Foune Cissokho, cantant professional amb la qual també ha actuat en alguns escenaris gironins. En canvi, no havia actuat mai fins ara en públic amb el seu cosí Seckou . En el concert de demà dissabte, tots dos combinaran la kora amb diferents instruments de percussió tradicionals, per interpretar composicions dels seus respectius repertoris i també del seu avi. Tot i que remarca que aquest concert serà “una cosa molt única, un dia especial”, Momi no descarta que la col·laboració amb Seckou continuï més endavant i es plasmi en nous concerts i potser també en algun disc.
El nou disc
De moment, Momi Maiga ja ha enllestit el seu segon disc, la continuació de Nio, que encara no té títol i Segell Microscopi publicarà a l’octubre, coincidint amb la seva presentació a la Fira Mediterrània de Manresa, un dels seus coproductors. Abans, el disc es preestrenarà a l’estiu a l’(a)phònica de Banyoles i al FIMPT de Vilanova i la Geltrú, que també l’han coproduït juntament amb El Canal de Salt, on està previst que Momi faci accions comunitàries com ara assaigs oberts. Del nou disc, Momi Maiga només avança que s’ha gravat a l’estudi El Local, de Vilablareix, i que hi han participat els mateixos músics que a Nio: Carlos Montfort (violí i producció), Aleix Tobias (percussió) i Marçal Ayats (violoncel).
‘Nio’ orquestral
Momi Maiga està imparable i així ho demostra també un projecte molt somiat per ell que es farà realitat aquesta primavera: la interpretació dels temes de Nio amb les cordes clàssiques de l’Orquestra de Cambra de Granollers i els músics de la seva banda, en total una vintena de músics en escena. Aquesta gran producció arribarà al Teatre Auditori de Granollers, el 27 d’abril; el Teatre Principal d’Olot, el 3 de maig, i el Teatre Tarragona, el 4 de maig.