girona
Les Voltes celebra els seus 60 anys reconeguda com a “monument de país”
Pep Guardiola va agrair des de Manchester el Premi Feliu Matamala, en un acte al qual van assistir els presidents Pujol, Montilla i Torra i Carme Forcadell
Pep Guardiola ha agraït avui des de Manchester el primer Premi Feliu Matamala, que l’entrenador ha rebut durant l’acte commemoratiu del 60è aniversari de la llibreria Les Voltes, una “festassa”, com va dir la presentadora, Clara Sánchez-Castro, davant del públic que aquest vespre ha omplert el Teatre Municipal de Girona, amb els presidents Pujol, Montilla i Torra en primera fila, al costat de Carme Forcadell. “No sé per què m’han donat aquest premi”, ha dit Guardiola, molt discret, després d’escoltar el veredicte del jurat, que remarca tant els seus èxits esportius com, especialment, el seu suport a la llengua i la cultura catalanes, i també el seu recolzament a bones causes de tot tipus. “Sempre penso que tenen molt més mèrit que no pas jo gent com la que porta Les Voltes o els mestres, als quals encoratjo a continuar fent la seva feina amb entusiasme”, ha afegit Guardiola des de la gran pantalla que presidia l’escenari del Municipal.
L’acte, que ha obert l’alcalde de Girona, Lluc Salellas –recordant quan, ben jovenet, va anar a Les Voltes amb uns amics a fer-se el DNI català–, ha inclòs moments d’humor, com ara la intervenció de l’actor Martí Peraferrer rememorant escenes amb túnels i persecucions de guàrdies civils a l’època més combativa de Les Voltes en ple franquisme; moments també de música, amb les tres intervencions d’Arnau Tordera (Obeses), cantant poemes de Verdaguer i, a la cloenda, acompanyat per tot el públic, interpretant Els Segadors. I sobretot hi ha hagut moments emotius, per recordar i posar en valor el llegat de Les Voltes, “més que una llibreria” –com es va dir en diferents moments– i “un monument de país”, en paraules del president Carles Puigdemont, que va intervenir en directe des d’Estrasburg.
Després d’homenatjar els quaranta-quatre socis fundadors de Les Voltes, les fotos i els noms dels quals es van anar projectant a la pantalla –dos estaven a la sala i tres seguint l’acte des de casa gràcies a la retransmissió en directe–, els tres presidents de la Generalitat presents a l’acte van pujar a l’escenari per mantenir una conversa amb la presentadora, parlant de la seva experiència personal respecte a la defensa de la llengua i la cultura catalanes en diferents etapes, des de la postguerra fins l’actualitat. A pesar de la sordesa i dels seus 94 anys, Jordi Pujol es va mostrar molt enèrgic quan va dir: “Nosaltres tenim problemes molt seriosos per preservar la nostra identitat, que es basa sobretot en la cultura i la llengua, i ara tot això ho tenim en perill”. Montilla i Torra es van afegir a l’alerta manifestada per Pujol, abans que els presidents Artur Mas i Pere Aragonès se sumessin també a la celebració a través de vídeos, per motius d’agenda.
Després de lliurar el premi a Guardiola –de fet, recollit per un amic seu–, el president de la Fundació Les Voltes, Joan Matamala, va intervenir per recordar el lema de la llibreria, “reivindicant el passat, ens projectem al futur”, i subratllar que la resistència del poble català ha estat “més tossuda i persistent” en la recuperació del seu propi passat, que els nombrosos intents que hi ha hagut per intentar esborrar-lo. Matamala va fer també una crida “per activar-nos de nou en la defensa de la llengua i la cultura catalanes” i va encoratjar els presents perquè, seguint l’exemple dels 44 fundadors de Les Voltes, ara es fessin socis de la Fundació Les Voltes per donar suport a les seves activitats culturals i educatives.
El conseller Joaquim Nadal va tancar l’acte destacant la seva coincidència amb la vigília de l’anunci del nou bisbe de Girona i, a pesar dels noms que ja corren, va demanar discreció sobre aquest tema fins demà al migdia, quan l’anunciï oficialment la Santa Seu. Com la resta dels participants a l’acte, Nadal va agrair a Les Voltes aquests 60 anys de bona feina a favor de la cultura, la llengua i el país, tan necessària ara com quan la van crear en els anys seixanta gairebé el mateix grup de persones que van impulsar el Premi Prudenci Bertrana. Les Voltes és “una arma de construcció massiva”, com va dir la presentadora d’aquest acte tan especial, que va acabar amb bona part de la platea fent crits d’independència després de cantar l’himne nacional.