Cinema

cinema

‘Dragonkeeper’ obre un festival de Màlaga amb rècord de produccions catalanes

Una cinquantena de llargmetratges de ficció, documentals i curts del país participen al certamen andalús

Vuit de les deu darreres guanyadores de la Bisnaga d’Or són produccions catalanes

Films rodats en català com El ventre del mar, Els dies que vindran o Les distàncies i produccions de la nostra indústria com 20.000 especies de abejas han dominat de manera aclaparadora el palmarès de Màlaga durant la darrera dècada. Al sector audiovisual català, amb uns estàndards de qualitat reconeguts darrerament als grans festivals internacionals, se li dona bé el certamen andalús, i no sembla que les coses hagin de canviar a la 27a edició, que se celebra entre demà i el 10 de març: una cinquantena de produccions catalanes, entre llargmetratges de ficció, curtmetratges, animació i documentals, competiran en les en diferents seccions del festival. És la xifra més alta de participació dels últim anys, segons fonts del departament de Cultura de la Generalitat.

Cinc llargmetratges catalans faran la seva estrena mundial a la secció oficial a concurs: Los pequeños amores, de Celia Rico: La Abadesa, d’Antonio Chavarrías; Segundo premio, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez; Pájaros, de Pau Durà, i Nina, d’Andrea Jaurrieta. El festival ha perdut l’adjectiu espanyol del nom, que portava anys enrere, i incorpora seccions amb pel·lícules internacionals, però la secció oficial competitiva segueix restringida a les produccions estatals. A part dels cinc films catalans, hi haurà noms potents del cinema espanyol com David Trueba, amb El hombre bueno, i Emilio Martínez-Lázaro, amb Un hipster en la España vacía, i dues produccions ambientades a Mèxic: Radical, del nord-americà Christopher Zalla, que va ser premiat a Sundance el 2007 per Sangre de mi sangre, i Lluvia, del debutant Rodrigo García Saiz. En total, 19 llargmetratges de ficció competeixen pel premi principal, la Biznaga d’Or.

Film animat inaugural

El cineasta català Salvador Simó, guanyador del premi del Cinema Europeu al millor film animat i el Goya per Buñuel en el laberinto de las tortugas, és codirector, juntament amb el xinès Li Jianping, del film inaugural, Dragonkeeper. Aquest llargmetratge animat adapta la novel·la juvenil de Carole Wilkinson i està realitzada en coproducció entre Espanya i Xina. Fora de concurs, es podran veure les pel·lícules de coneguts cineastes com Kike Maíllo (Disco, Ibiza, Locomía), Benito Zambrano (El salto), o Maria Ripoll (Yo no soy esa), totes tres produccions catalanes. També ho són els documentals La caravana, de Núria Clavero i Aitor Palacios; Pepi Fandango, de Lucija Stojevic; Artefacto 71, de Carlos Essman; Salvaxe, Salvaxe, d’Emilio Fonseca, i Stay Homas. La banda que no hauria d’existir, codirigit per Oriol Gispert, Nick Bolger i Ramon Balagué.

El festival de Màlaga va anunciar ahir que retira un film de la selecció després de rebre acusacions de violència de gènere contra el seu director. Es tracta d’El día es largo y oscuro, del nord-americà Julio Hernández Cordón, protagonitzada per l’actriu catalana Carla Nieto. Els responsables del certamen justifiquen la decisió per la voluntat d’evitar “situacions que puguin atemptar contra la vulnerabilitat de les persones afectades”. També afirmen que la mesura està en línia amb el “compromís ferm” contra la violència cap a la dona i “a favor d’una plena igualtat de drets”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.