Literatura
Girona i Berga commemoren els 50 anys de la mort d’Aurora Bertrana
A Girona una de les activitats destacades seran unes Jornades d’Estudi i Divulgació per aprofundir sobre les diferents facetes artístiques i intel·lectuals de l’autora
A Berga es realitzaran visites guiades sobre diversos aspectes de la vida i obra d’Aurora Bertrana
Girona i Berga han organitzat conjuntament un programa d’activitats per aquest 2024 per tal de commemorar els 50 anys de la mort d’Aurora Bertrana. L’objectiu és posar en valor la figura i l’obra de l’escriptora que va néixer a Girona i va morir a Berga.
Cada ciutat organitzarà diferents activitats i també se’n realitzaran de forma conjunta. Totes les propostes es duran a terme sota una imatge gràfica que s’ha dissenyat per a l’ocasió i que es titula: Recordant Aurora Bertrana. Girona 1892-Berga 1974. 50è aniversari de la seva mort. També s’ha elaborat un cartell per promocionar els actes.
En aquest sentit, es distribuiran elements de difusió a ambdues ciutats com, per exemple, una guia de lectura i punts de llibre commemoratius. La Institució de les Lletres Catalanes ha cedit una exposició sobre Aurora Bertrana que circularà per les biblioteques de les dues ciutats entre els mesos de setembre i desembre. A més, les demarcacions de Girona i la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes coorganitzaran un acte divulgatiu sobre Aurora Bertrana.
A Girona, el gruix de les propostes tindran lloc entre els mesos de setembre i desembre. Una de les activitats destacades seran unes Jornades d’Estudi i Divulgació promogudes per l’Escola Municipal d’Humanitats i el Museu d’Història de Girona. En aquestes es vol aprofundir sobre les diferents facetes artístiques i intel·lectuals d’Aurora Bertrana i Salazar. Se centrarà la jornada en dos eixos: per una banda, l’univers literari, i per l’altra, la repercussió històrica de l’autora. Les jornades tindran lloc els dies 9 i 10 d’octubre, i es convidarà a persones i entitats a debatre sobre la figura d’Aurora Bertrana i la seva rellevància. Es comptarà amb la presència de la presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, Mariàngela Vilallonga; la historiadora en literatura Neus Real, i la periodista Eva Vázquez.
La Fundació Prudenci Bertrana participarà activament en els actes amb la realització d’una lectura dramatitzada i la presentació d’una mostra pictòrica de Cati Salazar sobre Marroc, evocant el Marroc sensual i fanàtic, així com la presència i el record en el marc dels Premis Literaris de Girona, a més d’altres propostes.
Per part de les biblioteques de la ciutat, es promouran diverses iniciatives, com la programació d’un club de lectura sobre Bertrana. L’Escola Municipal de Música també s’ha unit a la iniciativa amb la participació dels i de les alumnes de l’escola en diverses activitats que s’organitzin amb actuacions de petit format, vinculades a la figura d’Aurora Bertrana com a intèrpret.
A més, des de la Diputació de Girona s’està treballant en la reedició de les memòries d’Aurora Bertrana, a cura d’Adriana Bàrcia i Ester Vinyes-Miralpeix, atès el seu gran interès. Està prevista la presentació del volum a finals d’aquest any o durant l’inici del 2025. Es preveu també la col·laboració, en algunes activitats, de la Universitat de Girona, que conserva el fons Prudenci i Aurora Bertrana.
A Berga les activitats ja van començar el mes de febrer amb l’espectacle literari i musical Les Bertranettes. Des de la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet s’augmentarà el fons de bibliografia de l’autora, es farà una recomanació mensual d’un dels seus llibres i es proposarà un club de lectura sobre un dels seus llibres que es portarà a terme el setembre.
En el marc dels diferents tipus de visites guiades que s’organitzen al llarg de l’any s’incorporaran diversos aspectes de la vida i obra d’Aurora Bertrana. Des de l’àmbit de la memòria històrica, es faran unes rutes guiades sobre l’exili en les quals es parlarà, entre altres, de la figura d’Aurora Bertrana. Dins el cicle “Berga viu l’estiu”, que organitza el Museu Comarcal de Berga i l’Oficina de Turisme, es programaran unes visites guiades sobre l’autora, sota el nom “Paradís Bertrana”. Per altra banda, i en el marc de la Trilogia de la Mort, coincidint amb Tots Sants, es programaran visites guiades teatralitzades al cementiri de Berga, ja que hi ha la tomba d’Aurora Bertrana.
Des de l’Escola de Música de Berga es portarà a terme una xerrada sobre la vida d’Aurora Bertrana, centrada en la seva faceta musical, dins del Club de Música, un espai gratuït de divulgació d’històries de música i músics, i es col·laborarà puntualment amb actuacions musicals a les inauguracions de l’exposició i lectures de textos.
Coincidint amb l’aniversari de la mort de l’autora, a la tardor, es farà una taula rodona per donar a conèixer i debatre sobre alguns aspectes d’Aurora Bertrana, des d’una mirada feminista, i es presentaran algunes de les darreres publicacions de l’autora, com Partidària de la vida, a cura de Mariàngela Vilallonga.
A banda, s’ha animat les entitats a fer propostes de divulgació de l’obra literària, xerrades, presentacions de llibres, espectacles, lectures... que s’aniran concretant els propers mesos. Entre les propostes que s’han anat rebent, el proper mes de març coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones Treballadores, es portarà a terme l’activitat Retrat d’una dona: Aurora Bertrana, un concurs participatiu de pintura, organitzat per l’entitat Verdaguer 7.
Aquest matí ha tingut lloc la presentació dels actes amb l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar; l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez i Rodríguez; el tinent d’alcaldia i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina, i la regidora de Drets Culturals de l’Ajuntament de Berga, Rosa Rodríguez.
Totes les activitats es difondran per l’espai web girona.cat/aurorabertrana
Culta, independent i aventurera
Aurora Bertrana va néixer a Girona el 1892 i va morir a Berga el 1974. Bertrana va ser una dona culta, independent, aventurera, que qüestionava els convencionalismes de la seva època i que va viure més enllà dels paràmetres socialment establerts. Cultivant diverses facetes en l’àmbit de la cultura i la societat, la seva personalitat polièdrica i avançada al seu temps fan d’Aurora Bertrana una figura única. Darrere seu deixa una personalitat insòlita en les lletres catalanes: figura intel·lectual pública en l’època de la República, el seu caràcter cosmopolita i les seves reflexions allunyades de la moral imperant van escandalitzar la societat del moment. La seva originalitat rau també en el cultiu de gèneres com la literatura de viatges o la magna obra memorialística amb què conclou la seva bibliografia.