cultura
La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys
El text legal contra la bruixeria més antic d’Europa és un original de les Valls d’Àneu que enguany compleix 600 anys. L’aniversari rodó ha motivat una programació especial que impulsen el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, el festival Dansàneu i la Universitat de Barcelona.
La llei sobre bruixeria (1424) s’insereix en el llibre dels Costums i Ordinacions (segles XIV-XV) de les Valls d’Àneu i té un significat important perquè la comunitat científica internacional la reconeix com el primer document conservat amb caràcter regulador que ordena i condemna la participació en reunions de bruixes.
“Un dels objectius d’aquest any d’activitats és restituir la memòria de les dones que van ser objecte de repressió i de violència”, ha assenyalat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en l’acte de presentació dels continguts de la commemoració, aquest matí. Els imprescindibles de la celebració són el congrés internacional Els orígens de la cacera de bruixes a Europa, del 4 al 6 de juliol, a Barcelona i a les Valls d’Àneu, organitzat per l’Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona i sota la coordinació de Pau Castell, professor d’Història Medieval de la UB; i l’exposició Bruixes de dol. De les ordinacions d’Àneu a les caceres actuals, del 27 de juliol al 31 d’agost, comissariada per l’escriptora i periodista Ivet Eroles, que s’allotjarà a Lo Ventador de la Guingueta d’Àneu. A partir del novembre, es podrà veure a la seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs a Lleida.