festival
Un segon maig amb la força de la paraula
El festival En altres paraules proposa per segon any consecutiu una connexió amb la literatura a través de vermuts poètics, conferències, tallers, espectacles i concerts amb la paraula com a eix central. El centre cultural CaixaForum de Barcelona serà el marc de tot d’actes protagonitzats per escriptors, músics, compositors, poetes, periodistes i artistes de la talla de Mariana Enríquez, Sebastià Alzamora, Guadalupe Nettel, Alberto San Juan, Mercè Sampietro, Édouard Louis, Sara Torres i David Carabén, entre altres, que construiran un calidoscopi de propostes a l’entorn del poder de la paraula en l’art i de la seva petjada en l’imaginari col·lectiu.
El festival s’inaugurarà el 8 de maig –i dura fins al 30 de maig– amb una obra de teatre –en col·laboració amb el Consorci del Teatre Fortuny de Reus– que situa el poder de la paraula al centre de l’escenari: La violació de Lucrècia. L’obra es basa en un dels poemes tràgics més importants de William Shakespeare, una peça reflexiva interpretada per les actrius Mercè Sampietro i Marta Marco.
La paraula es pot abraçar des de diferents prismes, però en aquest certamen sempre tenen un denominador comú: l’espectacle. El mes de maig és també el mes en què la poesia traspassa els límits per esdevenir un híbrid. És el cas de la proposta Nova York en un poeta, que se celebrarà el 16 de maig i que presentaran l’actor Alberto San Juan i La Banda. Aquest espectacle reprodueix el text –prosa i poesia– que Federico García Lorca va pronunciar en una conferència que va fer el 1930 a la Residencia de Señoritas de Madrid.
Encara en l’àmbit de la poesia i unint-la amb la innovació tecnològica, el 23 de maig arribarà la proposta Alguien montó mis piezas, cargó mi batería y se fue, amb què l’artista digital i escriptora Mayte Gómez vol eixamplar l’espai de la paraula recitada a través de l’experimentació musical i audiovisual.
En l’apartat musical destaquen dos concerts dirigits a dos públics molt diferents. D’una banda, el 19 de maig, Babel Bach interpretarà Le Concert de l’Hostel Dieu, a càrrec de Mehdi Krüger i Franck-Emmanuel Comte, que plantegen una idea que combina la música de Bach amb poesia italiana, alemanya i francesa.
D’altra banda, i sota el paraigua del cicle avantguardista DNIT, el 24 de maig hi haurà l’actuació del compositor i productor Nicolas Jaar, considerat un dels grans exponents internacionals de la música d’avantguarda.
Els ecos literaris
Dins l’espai més directament literari, el 14 de maig es podrà veure Les ferides i la literatura, un ball de paraules entre els escriptors Édouard Louis i Roy Galán. Louis va debutar amb Adeu a l’Eddy Bellegueule, en què narra una infància d’homofòbia, masclisme, racisme, alcoholisme i pobresa. El 21 de maig, Guadalupe Nettel, presentarà L’alquímia de la literatura, una conferència sobre com es converteix el dolor en art. El 28 de maig, Mariana Enríquez conversarà sobre la por amb Alana S. Portero.
Els Vermuts amb paraules sonores oferiran els diumenges trobades entre la literatura i la música. El 12 de maig tindrà de protagonistes el líder de la banda Mishima, David Carabén, i l’escriptor Sebastià Alzamora, que exploraran la nostàlgia a través de cançons, poemes i textos. El 19 de maig, la cantant i guitarrista Anna Andreu i l’escriptora Sara Torres conversaran sobre la contenció com a gest ambigu, que serveix tant per a la repressió com per a l’amor. I el 26 de maig, el cantautor Ferran Palau explorarà, amb l’escriptora Míriam Cano, la condició fràgil de l’existència i l’art des de llocs imprevistos a través de la literatura, el cinema i la música.
El festival també dona espai al món del periodisme a través de l’activitat Pareu les rotatives! Esmorzars amb periodistes, en què hi participaran noms com ara Miquel Molina, Sergio Vila-Sanjuán, Neus Tomàs i Roser Perera i Moragues.
La literatura infantil i juvenil també té cabuda en aquest certamen. Els caps de setmana de maig el centre cultural habilitarà un espai familiar d’accés lliure amb llibres de consulta, jocs i materials perquè els participants experimentin, explorin i s’inspirin en les lletres i les paraules com a recurs per a la creació. Entre d’altres, hi participaran la pintora i il·lustradora Anna Font, l’escriptor Joan de Déu Prats i la il·lustradora i cineasta Marta Cunill.
Per als més petits i les seves famílies, el festival també inclourà activitats com el taller Música i cinema en sintonia, activitat participativa que permetrà crear una peça audiovisual a partir de l’exploració amb la música, el so i les tècniques d’edició de vídeo. El festival també presenta Xiuxiueig literari, una iniciativa de narració itinerant en què un contacontes es desplaça pel centre cultural explicant històries a l’oïda del públic, una aposta per l’oralitat literària.