Identificat el patrimoni natural i arquitectònic a protegir de Polinyà
La Diputació e Barcelona va lliurar fa uns dies a l’Ajuntament de Polinyà el Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals i el Pla Especial de protecció del patrimoni en el que identifica fins a 89 elements catalogats i que han de servir perquè s’elaborin estratègies per garantir-ne la seva conservació i també la recuperació i millora.
L’elaboració de la documentació l’ha coordinat el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputaciói recull una memòria amb l’estudi de l’evolució urbana i històrica del municipi, els plànols de situació dels elements o l’estudi de paisatge, entre d’altres. S’han confeccionat les fitxes corresponents als 89 béns catalogats.
El municipi compta amb un nucli en el que destaquen els carrers Major, del Pont, Ramoneda i del Sol, amb diversos exemples d’arquitectura popular del segles XIX i inicis del XX, com La Germandat i els dos pous urbans. Un dels elements més interessants és l’església parroquial de Sant Salvador. Pel que fa als béns arqueològics i paleontològics destaquen Can Marata, Ca n’Oller, la Via Augusta i Can Padró.
Quant a béns naturals, ambientals i paisatgístics s’han inclòs, entre d’altres elements, arbres singulars com les alzines del carrer de Les Escoles, l’ametller del camí de la Serra de Palau, els lledoners de Can Mauri, la noguera de Can Querol o els plàtans del torrent de Ca n’Oller. També, la xarxa fluvial del terme de Polinyà, el bosc de Can Mauri-Serra Maurina, la font de la Mare de Déu i la Mina de Can Querol.