TEATRE
Un espectacle a la Model reclama la revisió judicial del cas Puig i Antich
‘Puig Antich, cas obert’ planteja el micromecenatge per iniciar assaigs amb repartiment professional i l’adaptació de Mercè Sàrrias
L’obra vol fer gira i programar-la per a instituts
“Fa 50 anys, al Salvador li van treure els drets i la paraula. Nosaltres li tornarem a donar gràcies al teatre”, sentencia el director Jordi Pérez Solé. Puig Antich, cas obert és la versió teatral del llibre que va editar el periodista d’aquesta casa, Jordi Panyella el 2014, i que ara s’ha reeditat novament. La dramaturga Mercè Sàrrias ha fet una adaptació teatral que, de moment, es representarà del 4 al 9 de novembre a la Model, amb el suport de Memorial Democràtic. Per fer-ho viable, el col·lectiu ha iniciat una campanya de micromecenatge a Goteo.org . Només es podrà accedir a les funcions de la presó on va ser executat al garrot vil el jove anarquista a través de la participació en la campanya, que ha començat avui mateix: Un dels retorns de la campanya és accedir a una invitació per assistir a l’espectacle.
Marc Pujol, al costat de Bàrbara Roig i Carme Sansa interpretaran els diversos papers del muntatge que narra tres moments concrets, que s’entrecreuen: La Catalunya de Puig Antich al 1974; l’intent de les germanes de l’executat de reobrir el cas al Suprem al 2003 i l’actualitat a partir dels testimonis que no l’obliden i que denuncien les irregularitats provades durant un judici de només sis hores de durada: “Un judici que es fa amb sis hores i et posen dues penes de mort, està clar que et volen matar”, proclama una de les germanes en el muntatge. Els assaigs es faran a partir del mes de juliol a la Nau Ivanow.
La voluntat de l’obra de teatre és mostrar un Salvador humà: sense idealitzar-lo, amb les seves virtuts i els seus defectes. Es presenta, doncs, un personatge rebel, controvertit. Salvador Puig Antich consta com el darrer executat pel darrer garrot vil pel règim franquista, que ja agonitzava.
Puig Antich continua latent en molts muntatges sobre la impunitat de la dictadura franquista, però no se n’havia fet un muntatge específic. El que més s’hi apropava va ser La torna, en què els Joglars van fer una mordaç farsa sobre el judici a Heinz Chez, un dissortat jove que va servir per a menystenir la pressió política europea en contra de l’execució d’en Salvador. De fet, Els Joglars van viure un controvertit judici militar, amb la fugida d’Albert Boadella a França i la presó d’alguns dels actors, fins a l’amnistia política de la democràcia.
Puig Antich, cas reobert aspira a fer gira durant el 2025 i també una petita temporada en una sala de Barcelona. L’objectiu és divulgar el cas entre els estudiants tant d’instituts com universitaris. Aquesta reobertura del cas des del teatre persegueix “reparar la injustícia del crim d’estat comès contra el Salvador Puig Antich i reclamar la veritat”.