Girona
El Conservatori estrena l’Orquestra Filharmonia en un homenatge al centenari de la ràdio
Es faran tres concerts, que tindran lloc el 15 de juny a l’església de Sant Feliu de Lladó, el 16 de juny a la sala Xavier Montsalvatge de l’Auditori de Girona i el 15 de setembre al Teatre de Lloret de Mar
Aquest matí ha tingut lloc a la Diputació de Girona la presentació de la nova Orquestra Filharmonia, el projecte orquestral nascut al Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona durant el curs 2023/2024 amb l’objectiu de crear una orquestra on es retrobin persones que han rebut una formació musical però no s’hi dediquen professionalment i que volen tornar a gaudir de la música.
L’Orquestra Filharmonia compta actualment amb una formació de vuitanta membres. Una bona part d’ells són exalumnes del Conservatori de Girona però també n’hi ha que s’han format en altres centres. La particularitat és que tots han rebut formació musical però tenen altres professions, sigui dins l’ensenyament, la medicina, l’antropologia, la comunicació o el dret. I és que el director de l’orquestra, Lluís Cavalleria, va detectar la necessitat de molts exalumnes de continuar exercint la música un cop finalitzats els estudis quan la seva professió no els ho permet.
És així com ha nascut l’Orquestra Filharmonia. Durant les actuacions que tindran lloc el 15 de juny a l’església de Sant Feliu de Lladó, el 16 de juny a la sala Xavier Montsalvatge de l’Auditori de Girona i el 15 de setembre al Teatre de Lloret de Mar, a la formació s’hi afegiran alguns alumnes avantatjats del Conservatori de Girona, com Xavier Costa, alumne de piano de 6è curs de grau professional, que interpretarà amb l’Orquestra el Concert per a piano i orquestra d’Edvard Grieg. El programa també inclourà el Concert per a violoncel i orquestra de vent de Friedrich Gulda, que comptarà amb el violoncel·lista Ramon Bassal com a solista; Finlandia, de Jean Sibelius; el quart moviment de la Setena simfonia de Beethoven, i Danzón, d’Arturo Márquez.
A banda d’aquesta estrena, el Conservatori també ha volgut obrir-se a la ciutadania. És per això que ha vinculat l’esdeveniment amb el centenari del naixement de la ràdio a Catalunya, que té lloc durant l’any 2024.
En l’organització d’aquest acte, el Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona compta amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i del Centenari de Ràdio Barcelona. Per això, a més de l’actuació de l’Orquestra, l’espectacle comptarà amb la participació de professionals de la ràdio a Girona com Carme Martínez Palomé, Narcís Carreras, Clara Sánchez-Castro, Mateu Ciurana i Ricard Sayeras Quera, i la col·laboració especial dels exlocutors radiofònics Jaume Teixidor i Anna Donato.
L’espectacle combinarà la música amb anuncis i moments destacats de la història de la ràdio, com el teatre radiofònic. Un espectacle de ràdio teatre en directe. D’aquesta manera s’uneixen dos elements que històricament han estat estretament vinculats: la música i la ràdio fent la retransmissió de la inauguració d’una nova orquestra.
Les entrades pels diferents concerts les podeu trobar a la web del Conservatori: Inici - Conservatori de Música Isaac Albeniz (cmg.cat)
A la presentació hi han participat Jordi Camps, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Jordi Grau, president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Carme Martínez Palomé, directora de Ràdio Girona-Cadena SER; Lluís Cavalleria, director de l’Orquestra Filharmonia del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona; Joan Castillo, gerent del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona; Anna Cassú, directora acadèmica del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona; i Elisenda Vidal, responsable de la Unitat de Gestió, Cultura i Comunicació del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona.