Cinema

CULTURA

Mor Donald Sutherland, protagonista de diversos èxits de Hollywood

Entre els seus papers més recordats hi ha el de Coriolanus Snow a franquícia dels ‘Jocs de la Fam’

L’actor nascut al Canadà, Donald Sutherland ha mort a l’edat de 88 anys després de patir una llarga malaltia segons ha confirmat l’agència Creative Artist, on treballa el seu fill, Roeg Sutherland. “Un dels actors més importants de la història del cine. Mai li va fer por cap paper. Estimava la seva professió i va viure una vida plena” ha escrit a les xarxes socials el mateix fill.

Les seves primeres actuacions escèniques les va fer a la Universitat de Toronto, i animat pel crític local Herb Whitake, es va inscriure a la Royal Academy of Dramatic Arts de Londres, una de les més cèlebres del món. D’allà va sortir disparat cap a nombrosos teatres de repertori de la Gran Bretanya i va fer diverses pel·lícules de sèrie Z. Era el començament d’una llarga i prolífica carrera. La seva primera gran actuació la va tenir a Els dotze del patíbul (1967) de Robert Aldrich, i el gran públic el va començar a conèixer després de veure’l a la comèdia MASH (1970), on feia de Ben Hawkeye Pierce, el metge graciós del camp militar. A continuació, al costat de Clint Eastwood, va protagonitzar Els herois de Kelly (1970), i va tenir una alta gran actuació a Klute (1971) fent d’inspector. A principis dels vuitanta va tornar als escenaris, aquesta vegada de Broadway, i va destacar a l’adaptació d’Edward Albee de la coneguda Lolita de Vladimir Nabokov. Seguidament, la seva carrera dins el món cinematogràfic va continuar amb grans èxits i compartint escena amb nombrosos actors i actrius de renom. Algunes de les pel·lícules més destacades són Revolució (1985), Cold Mountain (2003), Orgull i Prejudici (2005), En algun racó de la memòria (2007), o ja més recentment la reeixida trilogia dels Jocs de la Fam (2012-2015).

Al llarg de la seva carrera va ser nominat i guardonat amb diversos premis com els Golbus d’Or o els BAFTA, però l’Oscar no li va arribar fins a l’any 2017 amb l’honorific.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia