Llibres

arxivística

El dietari del baró de Maldà, traslladat al segle XXI

La Biblioteca de Catalunya ha digitalitzat el Calaix de sastre, una extensa col·lecció de 69 volums manuscrits, obra de Rafael d’Amat i de Cortada, baró de Maldà (Barcelona, 1746-1819).

La sèrie principal d’aquesta col·lecció la constitueix el dietari del baró de Maldà, escrit entre el 1769 i el 1819, que relata en un llenguatge popular i col·loquial el dia a dia de la ciutat de Barcelona, incloses notícies i comentaris sobre el conflicte napoleònic, esdeveniments banals o transcendentals, sempre escollits segons el criteri del baró, que canvia segons l’edat en què escriu, perquè no se sol tenir la mateixa visió del món als 23 anys –quan va començar l’aventura d’aquest dietari singular– i als 73, quan la mort el va obligar a deixar d’escriure. A més, gràcies a aquests textos, se sap que era una persona hipocondríaca, amb tendència a l’angoixa i la depressió. N’era molt conscient, i també del fet que el seu humor depenia molt del temps atmosfèric i, per exemple, la pluja el feia posar de mal humor.

El dietari va acompanyat d’un seguit de volums dedicats a la narració dels viatges i excursions que el baró feia a les seves possessions, i d’algunes peces literàries breus i altres textos variats, amb un to d’autobiografia, però no íntima. El baró de Maldà escrivia per a ell mateix, per als amics i per als familiars, sense gaires miraments, fins i tot amb un estil per moments descurat i, en altres fragments, abarrocat.

El Calaix de sastre es considera un dels màxims exponents de la prosa memorialista i autobiogràfica dels segles XVIII i XIX a Catalunya. Un clar precedent de la prosa costumista i del periodisme local. Amb tot, no s’ha d’oblidar que la seva mirada és la conservadora dels nobles de l’època, molt relacionats amb l’Església i totalment allunyats de la pagesia i dels obrers de les fàbriques de la incipient Revolució Industrial, als quals fins i tot temia.

Una crònica que esdevé una font indiscutible per a la investigació de la Catalunya de l’època, especialment de la ciutat de Barcelona, en molts àmbits, des de la llengua i la literatura fins a l’art, passant per la geografia, la història, les tradicions, la religió i la biografia, entre altres temàtiques.

La Biblioteca de Catalunya va adquirir el desembre del 2023 seixanta-un volums d’aquesta obra coneguda com a Calaix de sastre. En aquesta col·lecció s’inclouen també vuit volums de la mateixa sèrie, adquirits amb anterioritat, i que es conservaven en el fons de la biblioteca.

Un cop digitalitzats, els manuscrits ja es poden consultar en obert en línia a la Memòria Digital de Catalunya i també a Transcriu-me!!, des d’on tothom que ho vulgui pot contribuir a fer-ne la transcripció per facilitar la recerca a text complet.

Transcriu-me!! és una iniciativa de col·laboració (crowdsourcing) impulsada per la Biblioteca de Catalunya, amb el suport del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). S’adreça al personal investigador i a la ciutadania en general, amb l’objectiu de millorar l’accés als continguts digitals que publica la Biblioteca de Catalunya quan es tracta de manuscrits que no es poden transcriure mitjançant procediments automàtics.

Transcriu-me!! és una eina en línia per fer-ne la transcripció. Les transcripcions acabades s’incorporen periòdicament a les digitalitzacions de la Memòria Digital de Catalunya. D’aquesta manera, els documents manuscrits es poden cercar per qualsevol paraula del text, cosa que facilita el descobriment dels documents i contribueix a fer conèixer el patrimoni del país. Es passa del text manuscrit amb ploma d’ocell a la tecnologia del segle XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.