Art

cultura

Mor l’artista d’avantguarda Gerard Sala als 82 anys a Sant Joan de les Abadesses

El pintor havia clausurat feia poc una exposició retrospectiva que incloïa obres inèdites

L’artista català Gerard Sala i Rosselló, figura clau en l’art d’avantguarda del país, ha mort a l’edat de 82 anys a Sant Joan de les Abadesses, segons ha informat Canals Galeria d’Art de Sant Cugat del Vallès.

Nascut el 9 de Març de 1942 a Tona, va passar la seva infantesa a Palma i actualment vivia entre Badalona i Sant Joan de les Abadesses, on tenia el seu estudi. Al llarg de la seva carrera acadèmica, va realitzar estudis de pintura a l’Escola Massana, a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi i a l’Escola de Pintura Mural a Sant Cugat del Vallès. Des de l’any 1979 era professor del departament de pintura de la Facultat de Belles Arts a la Universitat de Barcelona, on era professor emèrit. L’any 1985, quan tenia 43 anys, va realitzar la tesi doctoral Entorn partint de la seva pròpia obra artística. En total, va realitzar prop de cinquanta exposicions individuals i va participar en més d’un centenar d’exposicions col·lectives, la major part al territori català, tot i que en algunes ocasions les seves obres han estat exposades a l’Estat espanyol (Madrid, Sevilla, Bilbao, Eivissa, Saragossa, Palma de Mallorca) i a fora (Alemanya, Suècia, EUA, Israel, Uruguai, Xile, Itàlia).

Pel que fa a l’àmbit municipal, Sala va ser una peça clau en el teixit i el món cultural de Sant Joan de les Abadesses durant aquest últimes dècades. De fet, a través de la seva visió artística, l’any 2010 va ser un dels principals creadors de l’Espai Art l’Abadia, un projecte que va ajudar a potenciar de manera significativa el municipi com un punt d’atracció de l’art contemporani a Catalunya.

Segons recull un comunicat publicat per l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, el vincle de Sala amb el poble del Ripollès “no només es limitava a la seva contribució artística”, sinó que va arribar al poble “per la seva esposa, que tenia lligams familiars amb la vila, però amb el temps, es va convertir en un santjoaní més, inspirant-se en el nostre paisatge i establint-hi el seu taller”. Tant fort era el lligam del pintor amb el poble, que va decidir deixar part del seu llegat artístic al consistori, “un gest que reflecteix la seva estima i compromís amb Sant Joan de les Abadesses. Aquesta decisió assegura que la seva obra continuarà viva i accessible per a les futures generacions, consolidant el patrimoni cultural local”.

A més, recentment el pintor va presentar la seva darrera exposició a l’Espai Art l’Abadia. Aquesta mostra retrospectiva incloïa obres inèdites i formava part del llegat que ha donat al municipi. El passat 25 de maig, de fet, va poder assistir a l’acte de cloenda de l’exposició i va expressar la seva alegria per la “nombrosa assistència i l’afecte rebut de part de totes les persones presents”.

Sala es va dedicar essencialment a la pintura, tot i que també va conrear alguns altres camps de l’art com el gravat, la litografia, l’escultura, el mural, el cartell, l’escenografia, segells i la poesia. Independentment de la disciplina artística, la seva obra és reconeguda per la seva profunditat i capacitat evocadora. Té mostres al Museu de Badalona, al Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, al Museu d’Art Contemporani de Sevilla, al Macba, a la Fundació Juan March, a la Fundació Lluís Companys, a la Fundació EINA, a la Fundació Vilacasas, a la col·lecció Testimoni de La Caixa, a la col·lecció Universitat de Barcelona, a la col·lecció Diari Avui, a la col·lecció Banca Catalana, a la col·lecció Banc de Sabadell, a la col·lecció FC Barcelona i a la col·lecció Caixa de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia