Cultura popular

Cultura

Mor el prolífic compositor de sardanes manresà, Joan Làzaro i Costa

Popular per la seva participació en aplecs i trobades arreu del país i autor de 186 peces sardanístiques

El compositor de sardanes Joan Làzaro i Costa, conegut per haver estat un dels compositors més prolífics del país, va morir dilluns, a l’edat de 79 anys, just deu dies després que l’homenatgessin a l’Aplec Comarcal d’Osona celebrat a Calldetenes, i on va estrenar la sardana Aiguafredencs, en Joan i la Conxita.

Nascut a Manresa l’any 1944, va estudiar piano i violí al Conservatori Municipal de Música de Manresa i va ampliar els seus estudis d’harmonia, contrapunt i fuga amb el mestre Josep Puig. A l’edat de 15 anys va entrar a formar part com a dansaire de la colla sardanista Flors de Maig i més endavant va entrar a la colla Dintre el Bosc, on va estar dotze temporades i en va ser president fins a principis dels anys 90, quan el va rellevar Montserrat Sala, que ha lamentat la seva mort a través de les xarxes.

Allà on més va reeixir va ser amb la faceta de compositor. Al llarg de la seva carrera va crear un total de 186 peces musicals. La seva primera sardana, amb el nom de Moixament, la va estrenar l’any 1983. L’any 1990 va escriure Manresa, ciutat gegantera i un any més tard, amb motiu de l’aplec de la ciutat, va compondre L’aplec de Manresa. En conjunt en va produir setze dedicades a la seva ciutat natal. Però algunes altres cançons que també es van fer molt populars són Capital del cava, dedicada a la localitat de Sant Sadurní d’Anoia, El canó de Palamós, L’aplec de Súria o Romina, dedicada a la seva filla, i la suite per a cobla i percussió Perfils (1996). Va enregistrar un total de set discos, quatre amb la Principal de la Bisbal: Sardana per a vosaltres, Il·lusions, Camins de somnis, i el seu disc més recent, Transversal (2022); i dos més amb la cobla Jovenívola de Sabadell: Caliu d’amistat i Reflexes. Amb el temps la seva figura es va anar fent molt popular, no només per les sardanes que va escriure, sinó també per la multitud d’aplecs i trobades on va participar.

Aquest diumenge hi ha previst un homenatge a la seva figura dins l’aplec de la Sardana de Ripoll, on s’estrenarà una composició seva inèdita, La creu d’en Besora.

La cerimònia de comiat tindrà lloc demà, dimecres, a les 4 de la tarda, al nou tanatori Mémora de Manresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia